Τριετή αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός - Βέβαιος και για την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το '20

Την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006 ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Όπως είπε: «Στο εξής απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη. Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής. Δηλαδή o ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή» και πρόσθεσε πως η απαλλαγή θα γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση, εντός εξαμήνου.

Για την οικονομία

Εμφανιζόμενος ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του εξέφρασε την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ. «Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό θα γίνει μέσα στο 2020, όταν θα έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την προσήλωση της χώρας στις μεταρρυθμίσεις. Και, σήμερα, μπορώ να εκφράσω την ισχυρή βεβαιότητά ότι η συζήτηση αυτή θα φέρει ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η ανάπτυξη της χώρας θα υπηρετηθεί μόνο με επενδύσεις και ανάπτυξη σε ορίζοντα τουλάχιστον τετραετίας, κάτι που όπως είπε εγγυάται η κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιό του ως ένα τρίγωνο όπου στη μία πλευρά του βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, στη δεύτερη το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο, όπως είπε, θα ανακουφίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη βαριά φορολογία χωρίς να διαταράσσει την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία και στην τρίτη πλευρά οι παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κι αυτές να επανακτήσουν το ρόλο τους ως χρηματοδότες της ανάπτυξης.

Μιλώντας για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ήδη ψηφίζεται στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε διατάξεις, που μειώνουν τη γραφειοκρατία, αφαιρώντας εμπόδια για τους επενδυτές λέγοντας πως στόχος είναι η ανάπτυξη να προέλθει κυρίως από τις επενδύσεις.

Μάλιστα έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα επενδύσεων που ξεμπλοκάρουν, όπως το Ελληνικό, η Eldorado Gold και η Cosco. «Το σύνθημά μας είναι «Ανάπτυξη για Όλους». Και εννοούμε κάθε προσπάθεια που θα την υπηρετεί, να γίνεται με τη συνεργασία και των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε.

Η αγορά εργασίας

Έμφαση έδωσε ο Πρωθυπουργός στις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, που σύντομα, όπως είπε, θα είναι νόμος του κράτους. «Μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει προβλήματα θα μπορεί -με τη συμφωνία των εργαζομένων- να εξαιρείται από τις κλαδικές συμβάσεις, ώστε να συνεχίζει τη λειτουργία της και να διατηρεί θέσεις εργασίας. Καταπολεμάμε την αδήλωτη απασχόληση και παρέχουμε κίνητρα για την μετατροπή της μερικής απασχόλησης σε πλήρη» τόνισε.