«Μποναμάς» και για τις επιχειρήσεις - Ξεκλειδώνει η έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Ξεκλειδώνει τελικά η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 139 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, η οποία έχει εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποια μορφή θα έχει, εάν θα πρόκειται δηλαδή μια μικρή μείωση της προκαταβολής φόρου, με επανεκκαθάριση των φετινών δηλώσεων, έτσι ώστε το βάρος των 2-3 τελευταίων δόσεων για τις επιχειρήσεις να είναι μικρότερο. Αυτό αναμένεται να διευκρινιστεί από το υπουργείο Οικονομικών μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το μέτρο θα έχει εφάπαξ χαρακτήρα και οι θεσμοί έχουν ήδη συμφωνήσει να δοθεί, καθώς έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Προβλέπεται άλλωστε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που έχει κατατεθεί στη Βουλή, όπως και σε αυτό που εστάληστην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Καθώς το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει από το τρέχον έτος, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την χορήγηση έκπτωσης με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να εξοφλήσουν τα νομικά πρόσωπα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Για τον σκοπό αυτό επίσης εξετάζεται να γίνει νέα εκκαθάριση στην προκαταβολή με μειωμένα τα ποσά του φόρου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στη χθεσινή 15/10 δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό ούτε στον προϋπολογισμό του 2019 ούτε στον προϋπολογισμό του 2020.

Δύο μεγάλες εκκρεμότητες παραμένουν και οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς:

1. Οι επιπτώσεις από την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Προς το παρόν, ο προϋπολογισμός του 2020 δεν έχει καμία πρόβλεψη, ενώ αρμόδιο στέλεχος ξεκαθάρισε χθες ότι πρώτα θα γίνει η νομοθέτηση των αλλαγών από το υπουργείο Εργασίας και μετά θα αποτυπωθούν οι εκτιμήσεις για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις.

2. Οι συνέπειες από την πιθανή αλλαγή χρήσης των ANFAs και των SMPs. Με τον υφιστάμενο ορισμό, το κονδύλι (το οποίο μέσα στο 2020 αναμένεται να φτάσει στο 1,2 δισ. ευρώ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για το χρέος. Τον Δεκέμβριο θα ξεκαθαρίσει αν θα μπορεί να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι πόροι και για τις επενδύσεις, κάτι που θα έχει και δημοσιονομικό αντίκτυπο. 

Από το newsroom του economico.gr