«Πράσινο» της Κομισιόν στο σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια

Με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι άναψε το πράσινο φως στο σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν αναφέρει πως διαπίστωσε ότι τα σχέδια που κατάρτισε η Ελλάδα για να στηρίξει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών δεν περιέχουν κρατική ενίσχυση.

Στο πλαίσιο του καθεστώτος προστασίας περιουσιακών στοιχείων (APS) το ελληνικό Δημόσιο θα αμείβεται σύμφωνα με τους όρους της αγοράς για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει όταν παρέχει εγγύηση για τιτλοποιημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Εάν ένα κράτος μέλος παρεμβαίνει ως ιδιώτης επενδυτής και αμείβεται για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει όπως θα έπραττε ένας ιδιώτης επενδυτής, οι παρεμβάσεις αυτές δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση. Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το μέτρο που θέσπισε η Ελλάδα δεν παραβαίνει τους κοινοτικού κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Επίτροπος Μαργκρέιτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, εξέφρασε την ικανοποίησή της τονίζοντας ότι: «από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, καταλήξαμε σε λύση συμβατή με την αγορά για την αντιμετώπιση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαρύνουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών»

«Το σχέδιο που εγκρίναμε είναι ένα ακόμη καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να βοηθούν τις τράπεζες να εκκαθαρίζουν τους ισολογισμούς τους χωρίς να τους χορηγούνται ενισχύσεις ή να στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός» τόνισε.

Τι είναι το σχέδιο «Ηρακλής»

Το σχέδιο «Ηρακλής» επιδιώκει να διευκολύνει τις τράπεζες να τιτλοποιούν και να αφαιρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, ένας μεμονωμένης διαχείρισης φορέας τιτλοποίησης θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα και θα πωλεί τίτλους σε επενδυτές. Το κράτος θα παρέχει την εγγύηση του Δημοσίου για τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης του φορέα τιτλοποίησης, οι οποίοι είναι χαμηλότερου κινδύνου. Σε αντάλλαγμα, το Δημόσιο θα λαμβάνει αμοιβή σύμφωνη με τους όρους της αγοράς. Στόχος είναι η προσέλκυση ευρέος φάσματος επενδυτών και η στήριξη των τραπεζών στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να μειώσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο economico.gr