Για πρώτη φορά αρνητικό επιτόκιο: Έδωσαν και... κάτι οι αγορές για να δανείσουν την Ελλάδα !

Για πρώτη φορά το επιτόκιο στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό και άγγιξε τα αρνητικά επίπεδα. Όπως σχολιάζει το Bloomberg, αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια τεράστια στροφή για την Ελλάδα η οποία πριν λίγα χρόνια είχε αποκλειστεί από τις αγορές.

Στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο -0,02% από 0,095% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Η έκδοση υπερκαλυφθηκε κατά 2,71 φορές από 1,59 προηγουμένως.

Τα θετικά και τα αρνητικά

Η συνολική συμπίεση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αφενός μπορεί να υποστηρίξει υπό προϋποθέσεις τη δημιουργία δημοσιονομικών περιθωρίων. Κυρίως όμως συμπαρασύρει παράλληλα και το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις να δανειστούν με φθηνότερο κόστος στη διεθνή αλλά και την εγχώρια αγορά, ενώ ενισχύει τις πιθανότητες για ταχύτερη αναβάθμιση της οικονομίας που με τη σειρά της βελτιώνει γενικά την πιστοληπτική ικανότητα δημοσίου και επιχειρήσεων, δηλαδή το δανεισμό με καλύτερους όρους.

Στον αντίποδα, βέβαια, η μείωση των επιτοκίων στην οικονομία περιορίζει τις αποδόσεις στα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και σημαίνει μικρότερα επιτόκια και για τους καταθέτες.