Μόνο νέες οφειλές στην ρύθμιση των 24-48 δόσεων - Αυστηρά τα κριτήρια

Περισσότερες δόσεις αλλά και αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια προβλέπει η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία  η οποία θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα καλύπτει οφειλές που θα δημιουργηθούν από τη νέα χρονιά. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις.

Σύμφωνα  με όσα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές που θα «γεννηθούν» από το 2020 και μετά.

Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενους έχει οφειλές που βεβαιώθηκαν το 2018 στην εφορία, δεν τις έχει ρυθμίσει μέχρι σήμερα και δημιουργήσει νέες οφειλές το 2020, τότε οι παλιές οφειλές θα ρυθμιστούν σε 12 δόσεις και οι νέες μπορούν, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, σε 24 δόσεις.

Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι όσοι είχαν παλαιές οφειλές θα μπορούσαν να τις ρυθμίσουν στις 120 δόσεις, ενώ σημειώνουν ότι δεν θα γινόταν δεκτή η νέα πάγια ρύθμιση από τους θεσμούς εάν εντάσσονταν και παλαιότερες οφειλές.

Τι θα προβλέπει η ρύθμιση:

Όπως αναφέρεται στην Καθημερινή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία θα ρυθμίζονται σε 12 δόσεις χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο, ενώ για περισσότερες δόσεις (πάνω από τις 12 και μέχρι τις 24) θα ενεργοποιούνται εισοδηματικά κριτήρια.

Ο αριθμός των δόσεων που θα δικαιούται ο φορολογούμενος (πάνω από 12 και έως 24) θα εξαρτάται από το ατομικό δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης κατά την υποβολή της αίτησης για ρύθμιση χρονιάς.

Είναι εξαιρετικά πιθανό να χρησιμοποιηθεί η κλίμακα υπολογισμού που εφαρμόζεται και στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Για τους φόρους από έκτακτη αιτία (όπως ο φόρος κληρονομιάς), οι δόσεις, από 24 που είναι σήμερα, θα αυξηθούν σε 48 με την ίδια ακριβώς διαδικασία. Δηλαδή, τις 24 δόσεις θα τις δικαιούνται όλοι, ανεξάρτητα από το δηλωθέν εισόδημα, ενώ από τις 24 έως τις 48 δόσεις ο ακριβής αριθμός θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος. Το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 5%, όσο είναι και σήμερα.

120 δόσεις

Εντωμεταξύ, οφειλές ύψους 11,5 δισ. ευρώ ρύθμισαν 1.154.708 οφειλέτες της εφορίας και των ταμείων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Το οικονομικό επιτελείο κρίνει ως ιδιαίτερα επιτυχημένη τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, καθώς, όπως τονίζει, οι πολίτες έσπευσαν μαζικά να υπαχθούν σε αυτή. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπέβαλαν αιτήσεις ρύθμισης 722.109 οφειλέτες, για συνολικές οφειλές ύψους 7,1 δισ. ευρώ. Από αυτές, 217.276 αιτήσεις είναι ακόμη εκκρεμείς. Συνεπώς, 1 στους 3 οφειλέτες συμπολίτες έχει υπαχθεί στη ρύθμιση, έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές ποσού μεγαλύτερου των 1.500 ευρώ.

Στη ρύθμιση των ταμείων εντάχθηκαν 432.599 οφειλέτες, δηλαδή περίπου το 1/3 του συνόλου των οφειλετών. Το ρυθμισμένο ποσό, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), θα κυμανθεί πάνω από 4,5 δισ. ευρώ.