Παράθυρο-«έκπληξη» για κοινωνικό μέρισμα τέλος Δεκεμβρίου - Προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να δοθεί ένα νέο κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι αρχικά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για προεκλογικούς λόγους, έδωσε τον περασμένο Μάιο το κοινωνικό μέρισμα που κανονικά θα χορηγούνταν τον Δεκέμβριο του 2019. Αυτό, όπως εξήγησε, σημαίνει ουσιαστικά ότι το ποσό του φετινού μερίσματος έχει καταβληθεί.

«Η οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται με σοβαρότητα και χωρίς συνθήματα» σχολίασε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών.
Παρά ταύτα, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η κυβέρνηση κάθε δυο μήνες φέρνει… εκπλήξεις και ερωτηθείς, εκ νέου, για το κοινωνικό μέρισμα είπε: «Αν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, τότε προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται κάθε ζήτημα με συγκεκριμένη σειρά και πως ήδη διευθετήθηκαν τα θέματα του ΕΝΦΙΑ, του πετρελαίου θέρμανσης και των 120 δόσεων. Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι για το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει να προηγηθούν συνεννοήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα είναι και ο αρμόδιος για τις ανακοινώσεις.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης. «Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή»  δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα και η προκαταβολή θα δοθεί ανάλογα με τη ζώνη.

Όπως είπε, την προηγούμενη εβδομάδα προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος και επιλογή του πρωθυπουργού είναι να χρησιμοποιηθεί για το επίδομα θέρμανσης.

προανήγγειλε τη διευρυμένη διανομή του επιδόματος θέρμανσης, υποστηρίζοντας ότι πολύ σύντομα οι πολίτες θα λάβουν την προκαταβολή.