Στη Βουλή ο προυπολογισμός - Αύξηση αντικειμενικών αξιών - Αφορολόγητο: Πού «σκαρφαλώνει» το ποσοστό της συγκέντρωσης αποδείξεων

Δραστικές παρεμβάσεις για την αύξηση των εσόδων κυρίως από τα ακίνητα όπου αναμένεται ανάκαμψη των συναλλαγών, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από τις μισθώσεις Airbnb, Booking και άλλες πλατφόρμες και από τον περιορισμό των δαπανών του δημοσίου  περιλαμβάνει ο προυπολογισμός του 2020.

Παράλληλα σηματοδοτείται μια «ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής από την υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση, προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό σημείωμα του προσχεδίου.

Το συνολικό ύψος των οικονομικών παρεμβάσεων  υπολογίζεται σε 1,9 δισ. ευρώ και υπερκαλύπτει τις φορο-ελαφρύνσεις 1,2 δισ. ευρώ ενώ σημειώνεται ότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα (επισκόπηση δαπανών κά) ύψους 1,2 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί με βεβαιότητα ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα που τοποθετήθηκε στο 3,53% ή 7,02 δισ. ευρώ.

Όλες οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες

Στο νέο προυπολογισμό ενσωματώνονται όλες οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τις φοροελφρύνσεις του 2020 οι οποίες έχουν ώς στόχο να ενισχυθεί η ιδιωτική κατανάλωση και η ανάπτυξη.

Παράλληλα λαμβάνονται μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης όπως η θέσπιση αυξημένου ενιαίου συντελεστή 30% επί του δηλωθέντος εισοδήματος για τις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα. Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται οι τρεις κλιμακωτοί συντελεστές που ισχύουν σήμερα και όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουν δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα, όσο το 30% του εισοδήματος τους για να δικαιούνται ολόκληρο το αφορολόγητο.

Επίσης προβλέπεται η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές τιμές των ακινήτων που σημαίνει σύγκλιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Στις παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνεται ακόμη ο εξορθολογισμός των δαπανών και των εσόδων της γενικής κυβέρνησης, καθώς και η αναδιάρθρωση του Προγράμματος.

Έσοδα

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, σε δημοσιονομική βάση, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 53.964 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 322 εκατ. ευρώ ή 0,6%, έναντι των εκτιμήσεων του 2019. Η μείωση οφείλεται κυρίως στα μειωμένα έσοδα στην κατηγορία «Μεταβιβάσεις» και στην κατηγορία «Λοιπά τρέχοντα έσοδα».

Ειδικότερα:

– οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 27.764 εκατ. ευρώ, μειωμένοι κατά 3 εκατ. ευρώ, έναντι των εκτιμήσεων του 2019,

– οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας προβλέπονται σε 2.708 εκατ. ευρώ, μειωμένοι κατά 32 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2019,

– οι λοιποί φόροι επί παραγωγής προβλέπεται να ανέλθουν σε 1.151 εκατ. ευρώ, αυξημένοι κατά 112 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2019,

– ο φόρος εισοδήματος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο ποσό των 17.042 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 488 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2019,

– οι μεταβιβάσεις προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 4.603 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 221 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2019, λόγω του ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί τα ποσά που αναμένονται από ANFAs και SMPs από τον ESM, τα οποία εντάσσονται κατ’ έτος στον προϋπολογισμό αφού εισπραχθούν, ενώ στο έτος 2019 περιλαμβάνονται τα ποσά που έχουν εισπραχθεί ύψους 644 εκατ. ευρώ,

– τα λοιπά τρέχοντα έσοδα εκτιμώνται σε 1.754 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 524 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2019, λόγω πρόβλεψης μειωμένων εσόδων από μερίσματα, από επιστροφές ιδίων πόρων από ΕΕ, καθώς και από τις προσαρμογές κατά ESA στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, οι επιστροφές φόρων προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 4.773 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 127 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2019.

Δαπάνες

Οι συνολικές δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2020 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν (σε δημοσιονομική βάση) σε 57.009 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 707 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση για το 2019.