Τέλος στο «χαλαρό» χτίσιμο του αφορολόγητου - Το επικρατέστερο σενάριο

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που θα κατατεθεί σήμερα Δευτέρα στη Βουλή θα  συμπεριληφθούν οι προβλέψεις από την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες, αλλά  και ο νέος τρόπος υπολογισμού του αφορολογήτου με την διατήρηση του ίδιου ποσού για τους άγαμους – έγγαμους χωρίς παιδιά και αύξησή του για οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα.

Περισσότερες αποδείξεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι αγρότες θα πρέπει από την 1η Ιανουαρίου 2020 να μαζεύουν πολύ περισσότερες αποδείξεις σε σύγκριση με ό,τι ισχύει σήμερα προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητο και να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετη φορολογία 22% στην περίπτωση που συγκεντρώσουν λιγότερες αποδείξεις.

Σήμερα για το χτίσιμο του αφορολογήτου αρκεί κάποιος να συγκεντρώσει σε αποδείξεις το 10% του ετήσιου εισοδήματός του σε περίπτωση που αυτό δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, το 15% για το μέρος του εισοδήματος από 10.001 ευρώ έως 30.000 και 20% για το μέρος του εισοδήματος άνω των 30.000 ευρώ.

Μία από τις προτάσεις που μελετάει το υπουργείο Οικονομικών είναι τα ποσοστά αυτά να αυξηθούν σημαντικά με επικρατέστερη την αύξηση σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα.

Υπάρχουν και πιο «επιθετικές» προτάσεις τα ποσοστά που εφαρμόζονται σήμερα να διπλασιαστούν, καθώς θεωρείται πολύ εύκολο κάποιος να πιάσει το αφορολόγητο όριο και το βασικότερο πολύ νωρίς μέσα στο έτος, με αποτέλεσμα να μην έχει κίνητρο για το υπόλοιπο της χρονιά να ζητεί αποδείξεις και να παρατηρείται το φαινόμενο «τόσο με απόδειξη, τόσο χωρίς απόδειξη».

Επίσης, αν και αρχικά σχεδιαζόταν αποδείξεις από ορισμένα επαγγέλματα που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της φοροδιαφυγής να έχουν διπλάσια αξία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες, τελικά για το 2020 δεν αναμένεται να ισχύσει κάτι τέτοιο.