«Αισιόδοξος» ο προϋπολογισμός του 2020 που κατατίθεται σήμερα - Τα κυβερνητικά όπλα για να κάμψουν τις αντιρρήσεις των δανειστών

Φιλόδοξο είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα (Δευτέρα) στη Βουλή, καθώς θα προβλέπει την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, την εφαρμογή των φοροελαφρύνσεων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αλλά και την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,3%.

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές «ψιθυρίζουν» ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις κατάλληλου  χρονισμού των αναπτυξιακών παρεμβάσεων, η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο μπορεί να φτάσει στο 3%.

Στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα τριπλό, κρίσιμο στοίχημα και τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα δώσουν την τελική μάχη με τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις που βασίζονται κυρίως στην εκτίμησή τους για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού, ύψους περίπου 1 δις για την επόμενη χρονιά.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι επιτελείς του προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με τρία «όπλα» προκειμένου να πείσουν τους πιστωτές ότι μπορεί το δημοσιονομικό κενό να «κλείσει» στα 300 εκατομμύρια ευρώ, αντί ενός δις :

  • Τη βελτίωση των φορολογικών εσόδων,
  • την εφαρμογή μέτρων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όπως η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, χάρη στα μέτρα των φοροελαφρύνσεων
  • τις παρεμβάσεις υπέρ της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Το τελευταίο θεωρείται κρίσιμο, καθώς αν επιτευχθεί, μπορεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αθήνας να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης από το 2,3% που προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020, έως και κατά 0,70%.

Αυτό θα εξαρτηθεί, λένε κυβερνητικές πηγές, «από την αποτελεσματικότητα και τον χρονισμό απόδοσης των διαρθρωτικών αλλαγών που επιχειρεί η κυβέρνηση, προκειμένου να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις που θα αναθερμάνουν την οικονομία».

Σταθερός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

Παράλληλα, το προσχέδιο θα προβλέπει ότι για το 2020 τουλάχιστον ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% παραμένει σταθερός. (Ενδέχεται μάλιστα το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει και πάνω από το 4,2%, εφόσον η ανάπτυξη «χτυπήσει» μεγαλύτερα νούμερα).

Όπως επισημαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών, «το μεγαλύτερο πλεόνασμα – αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στην προηγούμενη κυβέρνηση – θα επιτευχθεί κυρίως με την οικονομική μεγένθυνση και όχι από τα φορολογικά βάρη».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ωστόσο ότι όσα προϋπολογίζουν ή εκτιμούν για την ανάπτυξη το 2020 θα εξαρτηθούν από την πορεία της ανάπτυξης το 2019. «Για να επιτευχθούν οι στόχοι του νέου προϋπολογισμού, θα πρέπει η ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2019 να φτάσει το 3%, καλύπτοντας το κενό που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο κατά το οποίο η ανάπτυξη ήταν 1,6%», λένε.

Από την πλευρά τους οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, έχοντας υπόψιν την αναπτυξιακή καχεξία του πρώτου εξαμήνου του 2019 και τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, θεωρούν «αισιόδοξες» τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Αντίθετα η Κομισιόν πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 2,3% που θα προβλέπεται από τον Προϋπολογισμό του 2020.

Ολες οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού

Στην διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2020, προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα περιλαμβάνονται όλες οι ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες, υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα αυτά είναι απολύτως διασφαλισμένα.

Αναφορικά με το ύψος του αφορολόγητου, ο κ. Σταϊκούρας επαναλαμβάνει πως όχι μόνο δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξάνεται κατά 1000 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο που θα έχει η οικογένεια.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται βέβαιος πως δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2020 τονίζοντας ότι «την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εγγυώνται και η καλή «βάση» που θα δημιουργήσει το 2019 η θετική πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων και των εισπράξεων ΦΠΑ».

Πρόσθετος σύμμαχος στην επίτευξη των στόχων του οικονομικού επιτελείου θα είναι η αξιοποίηση των εισροών από τα κέρδη των ομολόγων (τα ANFA’s), υποστηρίζει ο κ. Σταϊκούρας.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει την άμεση νομοθέτηση του στρατηγικού σχεδίου «Ηρακλής» για την μείωση των κόκκινων δανείων ενώ καθησυχάζει τους συνταξιούχους λέγοντας πως  η «13η σύνταξη» δεν θα περικοπεί το 2020 αλλά θα μετατραπεί σε ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των απόμαχων της εργασίας.

πηγή:economico.gr