Spiegel: Πού πήγαν τα λεφτά που δόθηκαν στην Ελλάδα; Σε τράπεζες και ιδιώτες κυρίως

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, η αγγλόφωνη ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel επιχειρεί, για πρώτη φορά, να παρουσιάσει πραγματικά πού πήγαν τα λεφτά που έλαβε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια από τους πιστωτές και γιατί ως ένα σημείο η Αθήνα έχει δίκιο όταν λέει ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει και δεν πήρε αυτά τα χρήματα.

«Ένας από τους μύθους για την ελληνική βοήθεια είναι ότι τα δισεκατομμύρια των ευρώ βοήθησαν τις τράπεζες και όχι την χώρα και τους πολίτες … δεν διασώθηκε η Ελλάδα αλλά γερμανικές τράπεζες και ασφαλιστικές», αναφέρει  το άρθρο του γερμανικού περιοδικού. Και συνεχίζει παραδεχόμενο εμμέσως ότι αυτή η διαπίστωση δεν απέχει και τόσο από την πραγματικότητα.

«Αυτό δεν είναι λάθος, αλλά δεν είναι και τελείως σωστό. Είναι αλήθεια ότι μόνο το μικρότερο μέρος της βοήθειας μπήκε στον προϋπολογισμό της Αθήνας για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Το μεγαλύτερο χρησιμοποιήθηκε κατ’ ευθείαν για αποπληρωμή χρεών … ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, κυρίως τράπεζες, ασφαλιστικές και επενδυτικά fund ήταν οι κυριότεροι ωφελημένοι».

«Ποιοι έχασαν τα περισσότερα;», είναι η επόμενη ερώτηση που διατυπώνεται, για να ακολουθήσει άμεσα η απάντηση. Οι γερμανικές τράπεζες, αναφέρει το Spiegel, αλλά κυρίως οι Έλληνες φορολογούμενοι. Όπως σημειώνει μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του 2012, έδωσαν την ευκαιρία σε κατόχους ελληνικών ομολόγων να τα πουλήσουν, έστω και με σημαντική ζημία.

Έτσι, τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τράπεζες που κατείχαν περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ ελληνικών ομολόγων ζημιώθηκαν πολύ. Ενδεικτικά αναφέρει ότι μόνο η «κακή τράπεζα» FMS Wertmanagement που φτιάχθηκε για να «καθαρίσει» η κρατικοποιημένη Hypo Real Estate, έχασε πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αντίστοιχη που συνδέεται με την West LB και πολλές τράπεζες κρατιδίων έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Commerzbank, και αυτή μερικώς κρατική, διέγραψε στοιχεία 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπογραμμίζει, όμως, στη συνέχεια το άρθρο, επικαλούμενο Γερμανούς οικονομολόγους ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι είναι αυτοί που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των απωλειών ενώ χωρίς το κούρεμα, «είναι πιθανό ότι οι τράπεζες και τα άλλα ιδρύματα θα έχαναν ακόμη περισσότερα …»

Με λίγα λόγια, το άρθρο του Spiegel κυνικά συμπεραίνει ότι οι διαγραφές χρέους και η αναδιάρθρωση PSI μαζί με τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές περιόρισαν τους ιδιώτες επενδυτές και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να περιορίσουν τις ζημιές τους στην Ελλάδα αλλά όχι απαραίτητα τους Έλληνες φορολογούμενους.