Κρίση στον Περσικό: Έρχεται αύξηση στην τιμή της βενζίνης τις επόμενες ημέρες

«Κάθε φορά που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αυξάνονται κατά 10%, τα καύσιμα στην Ελλάδα πωλούνται ακριβότερα κατά πέντε σεντς το λίτρο».  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Καυσίμων, Γιώργο Ασμάτογλου, η επίθεση με drone  στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.«θα επιφέρει αυξήσεις των τιμών όχι μόνο στα υγρά καύσιμα, αλλά και στα αέρια».

«Θεωρούμε ότι στις αυξήσεις αυτές οι οποίες θα έρθουν, θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της ότι θα πρέπει να μειώσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για να μπορεί να υπάρχει ισορροπία, διαφορετικά θα υπάρξουν αυξήσεις και στα προϊόντα των τιμών των σούπερ μάρκετ», συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο  πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Καυσίμων.

Επίσης προειδοποίησε ότι «αν κάτσει στα 70 δολάρια το βάρελι το πετρέλαιο, τότε η αύξηση μπορεί να είναι μεγάλη (σ.σ. στην βενζίνη)».

Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς έρχονται την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου ήδη έκαναν αύξηση ρεκόρ για τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, τρεις ημέρες μετά την επίθεση με drone.

Οι αυξήσεις

Πιστεύεται πως με μια αύξηση στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, οι τιμές της βενζίνης μπορούν να φτάσουν ως το 1,65 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στα νησιά, να αγγίξει τα 2 ευρώ. Ανάλογη αύξηση περιμένουν και στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο κυμαίνεται αυτή τη περίοδο λίγο πάνω από το 1 ευρώ (1,20 στα νησιά) και δεν αποκλείουν να ανέβει κατά περίπου 20 λεπτά.

Οι τιμές του πετρελαίου ανά βαρέλι έφτασαν στο τέλος της ημέρας, χθες, στα 69,02 δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 14,6% μέσα σε 24 ώρες.

Ωστόσο για το θέμα ε την ραγδαία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Τα σενάρια της Goldman Sachs

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, οι τιμές ανά βαρέλι μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 75 δολάρια, εφ’ όσον εντός τριών μηνών, δεν επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς η παραγωγή στο διυλιστήριο. Μάλιστα παρέθεσαν και τέσσερα πιθανά σενάρια, τα οποία είναι τα εξής:

Αν η μειωμένη παραγωγή διατηρηθεί για περισσότερες από 6 εβδομάδες τότε οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ θα μπορούσαν γρήγορα να ανέβουν πάνω από 75 δολάρια το βαρέλι. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε τις ΗΠΑ να ρίξουν βαρέλια πετρελαίου στην αγορά από Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου που χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις
Εφόσον η ζημιά αποκατασταθεί εντός μίας εβδομάδας τότε οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να ανέβουν κατά 3 με 5 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να δείξουν τους αυξανόμενους κινδύνους για την αγορά.
Αν η μισή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας μείνει εκτός αγοράς για 2 με 6 εβδομάδες αυτό θα ανεβάζει τις τιμές πετρελαίου μπρεντ κατά 5 με 14 δολάρια το βαρέλι.
Μία σημαντική απώλεια στην αγορά για περισσότερους από τρεις μήνες με τιμή στο βαρέλι πετρελαίου πάνω από 75 δολάρια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη ζήτηση και προσφορά πετρελαίου.