Όλες οι αλλαγές στις συναλλαγές με κάρτα από τις 14 Σεπτεμβρίου – Ερωτήσεις και απαντήσεις

Σημαντικές αλλαγές έρχονται από τις 14 Σεπτεμβρίου στις ανέπαφες συναλλαγές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, καθώς ξεκινά η εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ ο οποίος εξειδικεύει συγκεκριμένες διατάξεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας «για τις υπηρεσίες πληρωμών».

Οι νέες απαιτήσεις ασφαλείας ορίζουν, μεταξύ άλλων, τη χρήση του κωδικού (PIN) για την ολοκλήρωση ανέπαφων συναλλαγών, όταν υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό ή αριθμό.

Συγκεκριμένα, όλες οι ανέπαφες (contactless) συναλλαγές, έως του ποσού των 25 ευρώ, θα πραγματοποιούνται χωρίς την καταχώρηση του κωδικού PIN σε τερματικό (POS), με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, ωστόσο σε αυτές θα υπάρχει όριο έως του ποσού των 150 ευρώ, σωρευτικά. Κάθε φορά που θα πραγματοποιείται οποιουδήποτε είδους συναλλαγή με χρήση κωδικού PIN, το όριο των 150 ευρώ θα μηδενίζεται. Συνεπώς, δεν θα παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης απεριορίστων διαδοχικών ανέπαφων αγορών χωρίς την χρήση του κωδικού PIN.

Ισχυρή ταυτοποίηση για αγορές στο Ίντερνετ

Αλλαγές, όμως, θα υπάρξουν και στις αγορές μέσω ίντερνετ. Οι αλλαγές αφορούν ειδικά στην ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου. Οι αγορές στο internet με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ισχυρή ταυτοποίηση πελατών, τη στιγμή της αγοράς. Η ισχυρή ταυτοποίηση του πελάτη, κατά την διάρκεια της αγοράς, θα πραγματοποιείται μέσω: κωδικών winbank web/mobile banking (κάτι που ο πελάτης γνωρίζει) και SMS extraPIN ή push notification (κάτι που ο πελάτης έχει ή είναι).

Επίσης, ισχυρή ταυτοποίηση του χρήστη θα πρέπει να γίνεται και για τις πάγιες εντολές (περιοδικές πληρωμές κατόπιν εξουσιοδότησης του πελάτη σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εμπόρων).

Οι αλλαγές στις πληρωμές θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά. Πρόκειται για νέες απαιτήσεις ασφαλείας στις συναλλαγές που διενεργούνται με τη χρήση καρτών πληρωμών (χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων).

Ανέπαφες συναλλαγές – Τι αλλάζει: Ερωτήσεις και απαντήσεις

  • 1. Τι είναι οι ανέπαφες (contactless) συναλλαγές;Οι ανέπαφες συναλλαγές (contactless transactions) είναι ο γρήγορος και ασφαλής τρόπος, για να κάνετε τις αγορές σας με κάρτες ειδικής τεχνολογίας που φέρουν το σήμα . Οι ανέπαφες συναλλαγές δίνουν τη δυνατότητα στον πελάτη να κάνει αγορές, πλησιάζοντας απλά την κάρτα του στο κατάλληλο μηχάνημα πληρωμών (POS). Σήμερα εάν το ποσό είναι κάτω των 25€, δεν χρειάζεται να εισάγετε το PIN σας, ενώ εάν το ποσό είναι άνω των 25€, θα σας ζητηθεί να εισάγετε το PIN σας

Διαβάστε περισσότερα στο foroline.gr