Ρύθμιση ανάσα για δανειολήπτες που θα έχαναν το σπίτι τους - Ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Γεγονός αποτελούν οι δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της α’ κατοικίας. Οι ευνοϊκοί όροι που πρότειναν στους δανειολήπτες οι τράπεζες με επιτόκιο 2%, αποπληρωμή 24-25 χρόνια και επιδότηση 40-50% από το κράτος στέλνουν θετικό μήνυμα,

Το γεγονός έσπευσε να επικροτήσει το υπουργείο Οικονομικών, παροτρύνοντας τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και πληρούν τα κριτήρια, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχει η πλατφόρμα να σπεύσουν.

Οι όροι που πρότειναν οι τράπεζες

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν απρόσκοπτα και αδιάλειπτα την προσπάθειά τους για την ανακούφιση των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών» τονίζει το υπουργείο και συνεχίζει:

«Σήμερα, εν μέσω θερινής περιόδου, επιτεύχθηκαν οι δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Η πρώτη ευνοϊκή ρύθμιση για ένα πραγματικά ευάλωτο νοικοκυριό περιλαμβάνει την εξόφληση του δανείου σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιπλέον 40% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.

Η δεύτερη ευνοϊκή ρύθμιση επίσης για ένα πραγματικά ευάλωτο νοικοκυριό περιλαμβάνει την εξόφληση του δανείου σε 25 έτη, με επιτόκιο 2% κι επιπλέον 50% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος».

«Οι πολίτες οι οποίοι είναι κάτοχοι στεγαστικού, καταναλωτικού ή επιχειρηματικού δανείου μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχει η συγκεκριμένη πλατφόρμα» καταλήγει το υπουργείο.

Ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της α’ κατοικίας, που τέθηκε σε λειτουργία από την 1η Ιουλίου 2019, μπορεί να υποβάλλει αίτηση κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής και επιλεξιμότητας που αναφέρονται στο σχετικό νόμο [στη παρ. 1 του άρθρου 68 του N. 4605/2019 (ΦΕΚ 52/Α΄/01.04.2019)], με σκοπό την προστασία της κύριας κατοικίας του από τον πλειστηριασμό και την αναγκαστική ρευστοποίηση.

Πρόσβαση στην πλατφόρμα έχουν οφειλέτες, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα μέλη. Πρόσβαση έχουν επίσης οι πιστωτές του οφειλέτη.

Μέσω της πλατφόρμας αυτής ρυθμίζονται τα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως υποθήκη την κύρια κατοικία του οφειλέτη. Η ευνοϊκή ρύθμιση περιλαμβάνει διαγραφή του υπολοίπου δανείου που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας, εξόφληση του υπολοίπου ποσού σε έως 25 έτη και χαμηλό επιτόκιο euribor +2%.

Επιπροσθέτως μέσω της πλατφόρμας παρέχεται για πρώτη φορά επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου σε ποσοστό έως 50%, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα της οικογένειας του δανειολήπτη και για το σκοπό αυτό έχει ενταχθεί κονδύλι ύψους 150 εκατ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2019.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως 31/12/2019.

Για την υποβολή της αίτησης οι πολίτες και συνεργάτες τους, μπορούν να επισκέπτονται:

-την ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: www.keyd.gov.gr

-τα 40 Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που λειτουργούν πανελλαδικώς, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο τηλ.: 213.212.57.30