Προσοχή: «Καπέλο» στον καταναλωτή, όταν ψωνίζει με κάρτα - Το... κόλπο του «πεσμένου» ίντερνετ

Ένα καινούριο φαινόμενο σε βάρος των καταναλωτών παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα και αφορά κυρίως μικρομάγαζα. Οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων προχωρούν σε επιπλέον χρέωση των καταναλωτών με ποσά από 20 έως 50 λεπτά, εφόσον πραγματοποιούν συναλλαγές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Πολλοί ξένοι τουρίστες αλλά και Έλληνες έχουν πέσει θύματα της νέας τακτικής, κυρίως όταν κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές με μικρά ποσά -για παράδειγμα, αγορά τσιγάρων.

Η σχετική χρέωση καταγράφεται στην απόδειξη ως «παροχή υπηρεσιών». Και μάλιστα όλα αυτά χωρίς να ενημερώνουν τους πελάτες, όπως γράφει το σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Η αιτιολογία που δίνουν οι καταστηματάρχες (το συμβάν παρουσιάστηκε σε επιχειρήσεις της Ερέτριας), όταν κάποιος διαπιστώσει την πρόσθετη χρέωση είναι ότι το κέρδος από τα τσιγάρα είναι πολύ μικρό και οι χρεώσεις από τις τράπεζες πολύ υψηλές.

Δελτίο παραγγελίας…

Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή καταστηματάρχη στην Τήνο ο οποίος επί χρόνια, αντί απόδειξης, δίνει το δελτίο παραγγελίας. Στην περίπτωση, δε, που του ζητηθεί απόδειξη, ξεκινάει διαπραγματεύσεις με τους πελάτες προσφέροντας έκπτωση 10% έως 20% επί του λογαριασμού και τα… γλυκά κερασμένα. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να εκδώσει απόδειξη, καθώς θέλει το κέρδος ολόκληρο και αφορολόγητο.

Ακόμα περισσότερες είναι οι περιπτώσεις με τους εστιάτορες που υποστηρίζουν πως έχει πέσει το Internet, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές. Μάλιστα ρισκάρουν, στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει μετρητά, να πληρώσουν την οφειλή την επόμενη μέρα. Όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος της ΑΑΔΕ, τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιηθούν και άλλες περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη και στη Δυτική Ελλάδα.