Γιατί πέφτει το Χρηματιστήριο - Οι 4 αιτίες σύμφωνα με τους αναλυτές

Η συνεχής πτώση των αξιών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τις τελευταίες ημέρες, προβληματίζει Έλληνες και ξένους επενδυτές, καθώς το «μπουμ» μετά τις Ευρωεκλογές, που αποτύπωσε τις προσδοκίες ανόδου στην εξουσία μιας κυβέρνησης πιο φιλικής στην επιχειρηματικότητα, ένα μήνα σχεδόν μετά την ορκωμοσία της, μετατράπηκε σε ελεύθερη πτώση κυρίως των τραπεζικών μετοχών.

Παρά τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών για τις μελλοντικές θετικές εξελίξεις στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, λόγω της προσδοκίας ότι «η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να μειώσει την λιτότητα και να ξαναζωντανέψει την οικονομία της χώρας» (Wall Street Jurnal), οι επενδυτές δεν βλέπουν ακόμα να αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό η αναμενόμενη άνοδος των τιμών, με βάση τις φιλοεπενδυτικές εξαγγελίες Μητσοτάκη.

Και, όπως παρατηρούν γνώστες της αγοράς,  «ενώ η άνοδος των αξιών σε χρηματιστήριο και ομόλογα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έφτασε τα όρια της υπερβολής, η πτώση που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες φτάνει τα όρια της υστερίας».

Που οφείλεται η έντονη πτώση των τελευταίων ημερών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκυρων οικονομικών αναλυτών, η έντονη πτώση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες οφείλεται κυρίως:

  • Στον «ρηχό» χαρακτήρα της Ελληνικής αγοράς, που εύκολα αποτελεί στόχο των κυνηγών γρήγορων κερδών.
  • Στην γρήγορη αποεμπλοκή ξένων short επενδυτών. Όταν μια αγορά χάνει πάνω απο 10% μέσα σε λίγες ημέρες, μειώνεται η αξιοπιστία της και οι επενδυτές αποχωρούν, όταν δεν βλέπουν να εμφανίζει κάποια αντίσταση.
  • Στο γεγονός ότι οι Έλληνες θεσμικοί δεν έχουν τις δυνάμεις να συγκρατήσουν την αγορά, κυρίως σε περίοδο συντονισμένων πωλήσεων απο τα short funds
  • Στις διεθνείς εξελίξεις και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας, που δημιουργούν νευρικότητα και αναταράξεις στις αγορές

Δεν υπάρχουν «κακές ειδήσεις» που να δικαιολογούν το «sell off»

Πάντως, δεν υπάρχουν εσωτερικές «κακές ειδήσεις» που να δικαιολογούν το αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο. Όπως παρατηρεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Νίκος Φιλιππίδης, τα δεδομένα σήμερα, παραμένουν, αν όχι θετικά, σίγουρα ίδια με αυτά που ίσχυαν στα τέλη Ιουλίου:

– το 10ετές ομόλογο, ίσως το πιο αντικειμενικό βαρόμετρο του κινδύνου χώρας, συμπεριφέρθηκε καλά σε γενικές γραμμές όλες αυτές τις μέρες, παρά τον Ιταλικό κίνδυνο.

-οι μακροοικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να βελτιώνονται. Μάλιστα δεν δείχνουν απλώς ανθεκτικότητα αλλά πραγματική βελτίωση, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη Μικρής Επιχειρηματικής Εμπιστοσύνης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

– από τα τραπεζικά επιτελεία δεν παρατηρείται κανένα νέο που να δικαιολογεί το μέγεθος της διόρθωσης. Μάλιστα εκφράζουν την πλήρη ικανοποίησή τους για τις κινήσεις της κυβέρνησης τις πρώτες 30 μέρες της διακυβέρνησης.

– το σχέδιο του ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια δείχνει να προχωράει κανονικά και θεωρείται πιθανό να εγκριθεί την 3η / 4η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και να νομοθετηθεί τον Οκτώβριο.

Πειραιώς και Eurobank προχωρούν στις κινήσεις τους για μείωση των κόκκινων δανείων εντός του Αυγούστου.

– τα αποτελέσματα 2ου τριμήνου των τραπεζών που θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου, αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις θετικές τάσεις στα έσοδα, στη μείωση του κόστους λειτουργίας, τις μειώσεις των NPE’s καθώς και τα κέρδη τους από την αγορά ομολόγων.

– όσον αφορά τη ΔΕΗ, η κατάσταση δείχνει να βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο, καθώς η συνολική έκθεση των τραπεζών είναι περίπου 1,2 δισ. Ευρώ. Ο νέος CEO της ΔΕΗ αναλαμβάνει την 22η Αυγούστου και θα προβεί σε σειρά ανακοινώσεων, συμπεριλαμβανομένων των συμβούλων αναδιάρθρωσης, του νέου επιχειρηματικού σχεδίου, των προτεραιοτήτων κλπ.

Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές αναμένουν πάντως τα πρώτα αποτελέσματα της νέας κυβέρνησης. «Πλέον, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από τον περασμένο μήνα και οι επενδυτές περιμένουν να εκπληρώσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μείωση των φόρων και αύξηση των επενδύσεων, ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας”, σημειώνει η Wall Street Jurnal.

Ίσως περιμένουν και κάποιο σαφές σήμα από το Βερολίνο και το Παρίσι ότι θα συναινέσουν στη μείωση των υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων και την απελευθέρωση, έτσι, της οικονομίας. Και του Χρηματιστηρίου…

Από το newsroom του economico.gr