Τα ενοίκια

Για τα εισοδήματα από ενοίκια υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο σενάρια στο τραπέζι: Το πρώτο να φορολογούνται τα εισοδήματα από ενοίκια όπως τα υπόλοιπα εισοδήματα, δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων.

Το δεύτερο σενάριο για τους εκμισθωτές ακινήτων είναι να παραμείνει η ξεχωριστή φορολογική κλίμακα που ισχύει σήμερα και είτε να υπάρξουν νέα κλιμάκια είτε να αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές.

Ο ΦΠΑ

Οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22% αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2022 και μετά. Μέσα στο 2020 αναμένεται να εφαρμοστεί ο ενιαίος ΦΠΑ 13% στην εστίαση και η μείωση του συντελεστή που επιβαρύνει τα κράνη των μοτοσικλετιστών από το 24% στο 13%.

Πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που βαρύνει σήμερα πάνω από 1.000.000 επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανέρχεται σε 650 ευρώ ή 1.000 ευρώ κατά περίπτωση, αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Οι αλλαγές που θα γίνουν θα αφορούν τα έτη από το 2021 ή το 2022 και μετά.

Υπέρ της οικοδομικής δραστηριότητας

Αντίθετα, άμεση αναμένεται να είναι η εφαρμογή των μέτρων που θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο για την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας αλλά και των κινήτρων που θα δοθούν στους πολίτες να πραγματοποιήσουν εργασίες αναβάθμισης των κατοικιών με μεγάλη έκπτωση φόρου.

Ο ΕΝΦΙΑ

Ισχυρή πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι από την επόμενη χρήση να δοθούν γερά κίνητρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς συνολικά με δυο παρεμβάσεις: τη θέσπιση της έκπτωσης φόρου για την ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση ακινήτων και τη δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Η δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα αφορά πλέον μόνο μεσαίες και μεγάλες περιουσίες στις οποίες η φετινή μείωση ήταν 20% και 10% αντίστοιχα (στις μικρές η μείωση ολοκληρώθηκε με 30%). Η δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί, ωστόσο, μόνο εφόσον έχει προκύψει το σχετικό δημοσιονομικό περιθώριο.

Εφόσον δεν έχει προκύψει έως τα μέσα του 2020 τότε θα μεταφερθεί για το 2021 ή θα μοιραστεί σε δύο χρονιές.