Εφορία: Έρχεται νέα πάγια ρύθμιση, με περισσότερες δόσεις - Οι αντιρρήσεις των δανειστών

Μόνιμο πλαίσιο τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εφορίας, με στόχο αυτό να αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για όσους απέκτησαν ή θα αποκτήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1/1/2019, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, σχέδιο που όμως δεν αναμένεται να περάσει αβρόχοις ποσίν  για την κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη  νέα πάγια ρύθμιση, αναμένεται να είναι σκληρές.

Ζητούν «κόφτες»

Όπως γράφει η Καθημερινή η κυβέρνηση θέλει μια ρύθμιση που θα μπορεί να εξασφαλίζει και μεγαλύτερο αριθμό δόσεων από αυτόν που προβλέπει η σημερινή πάγια ρύθμιση, δηλαδή τις 12 δόσεις για τις οφειλές από τακτικούς φόρους και τις 24 για τα χρέη από τις έκτακτες υποχρεώσεις. Οι θεσμοί από την άλλη, έχουν ήδη διαμηνύσει ότι θα ζητήσουν τη θέσπιση κριτηρίων, ώστε να μην είναι «ελεύθερη» η ένταξη στην πάγια ρύθμιση όπως συμβαίνει τώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπουν στο τραπέζι πολλά θέματα, όπως η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, η σύνδεση του αριθμού των δόσεων με το δηλωθέν εισόδημα και στην πάγια ρύθμιση, η εξέταση του περιεχομένου των τραπεζικών λογαριασμών όσων αιτούνται διευκόλυνση στην καταβολή των φόρων αλλά και η θέσπιση ασφαλιστικών δικλίδων, προκειμένου οι φορολογικές υποχρεώσεις μιας χρονιάς να μη μετατίθενται για την επόμενη, κάτι που μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή μέσω της εν ενεργεία πάγιας ρύθμισης.

Οι 120 δόσεις

Οι ευνοïκές αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων προχώρησαν, καθώς συνοδεύτηκαν με ένα βασικό επιχείρημα από την ελληνική πλευρά, που αναφέρθηκε πολλές φορές από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, και ενσωματώθηκε στην εισηγητική έκθεση του σχετικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με αυτό, οι 120 δόσεις είναι μια έκτακτου χαρακτήρα ρύθμιση με συγκεκριμένη διάρκεια και είναι επίσης η τελευταία ευκαιρία για όσους απέκτησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ετσι, πέρασαν σειρά ευνοϊκών αλλαγών, όπως είναι η μείωση του επιτοκίου και της ελάχιστης δόσης, η δυνατότητα υπαγωγής σχεδόν του συνόλου των επιχειρήσεων στις 120 δόσεις (εξαιρούνται μόνο μερικές χιλιάδες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίες ούτως ή άλλως θεωρούνται πλέον ως περιορισμένων δυνατοτήτων να ξεχρεώσουν) αλλά και η δυνατότητα προπληρωμής ενός μέρους του χρέους με «αντάλλαγμα» την ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων. Πλέον, η συζήτηση με τους θεσμούς όσον αφορά την έκτακτη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα περιοριστεί στον χρόνο κλεισίματος της πλατφόρμας (σ.σ. θα ασκηθούν πιέσεις να μην υπάρξει παράταση πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου) αλλά και στη δημοσιονομική επίπτωση που θα προκαλέσει.

Με την πάγια ρύθμιση, οι δανειστές αναμένεται ότι θα τηρήσουν σκληρή στάση, όπως αναφέρει άλλωστε και αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος. Στο προσκήνιο, αναμένεται να επανέλθει το επιχείρημα περί «κουλτούρας πληρωμών» και μάλιστα αυτή τη φορά εκτιμάται  ότι οι θεσμοί θα επιμείνουν, δεδομένου ότι πρόκειται για μια μόνιμη ρύθμιση.

Τα θέματα που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι είναι τα εξής:

1. Ο αριθμός των δόσεων να μην είναι ενιαίος για όλους αλλά να εξαρτάται από τη φοροδοτική ικανότητα, κάτι το οποίο θα κρίνεται από τα δηλωθέντα εισοδήματα αλλά και το υπόλοιπο των καταθέσεων. Σήμερα, τις 12 δόσεις μπορεί να τις χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε είτε για ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε ακόμη και για βεβαιωμένες. Συμπληρώνει απλώς ένα ποσό «διαθέσιμου εισοδήματος» και ένα άλλο για προσδοκώμενες εισπράξεις στο μέλλον και εξασφαλίζει τον αριθμό των δόσεων που θέλει ανεξαρτήτως εισοδήματος, περιουσιακής κατάστασης κ.λπ. Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα οι δόσεις θα φτάνουν ακόμη και τις 24 έως τις 36, ενώ ο τελικός αριθμός θα προκύπτει από συγκεκριμένα κριτήρια.

2. Με την πάγια ρύθμιση να μην μπορεί ένας οφειλέτης να μεταθέσει για την επόμενη χρονιά πληρωμές τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων. Με το ισχύον καθεστώς, σε όσους βεβαιώθηκαν μεγάλα ποσά για τον φόρο εισοδήματος, δόθηκε η δυνατότητα με την πάγια ρύθμιση, το ποσό να «σπάσει» σε 12 δόσεις με επιτόκιο 5,05%. Ετσι, το μισό ποσό θα καταβληθεί μέσα στο 2019 και το υπόλοιπο μέσα στο 2020 χωρίς ουσιαστικό κόστος για τον φορολογούμενο. Οι θεσμοί αναμένεται να θέσουν το συγκεκριμένο θέμα, ώστε η ρύθμιση να πάψει να είναι εργαλείο εξασφάλισης ρευστότητας για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους.

3. Να τεθεί κριτήριο υπολοίπου στον τραπεζικό λογαριασμό, ώστε να μην εκμεταλλεύονται την πάγια ρύθμιση όσοι διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.