Αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές αλλά και στους πολίτες είναι η κυβέρνηση η οποία ετοιμάζει σχέδιο, ώστε να επιτευχθεί εφέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και παράλληλα να συμφωνήσουν οι θεσμοί στις μειώσεις φόρων, που ετοιμάζονται για τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, συζητείται ήδη με τους εταίρους το ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω του 3,5% του ΑΕΠ για το 2020.

«Ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου είναι να χτίσουμε, βήμα-βήμα, όλες τις αναγκαίες συνθήκες, ώστε να επιτύχουμε μέσα στο 2020 αυτόν τον στόχο», επισήμανε ο κ. Σταικούρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή». και τόνισε: «Ήδη θέτουμε προς συζήτηση το κρίσιμο αυτό ζήτημα στους εταίρους και δανειστές. Ωριμάζουν οι συνθήκες, ώστε να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι», υπογραμμίζει.

Το αίτημα προς τους δανειστές

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, στο τραπέζι υπάρχει το σενάριο του συνυπολογισμού των κερδών από τα ANFAs και τα SMPς στον μνημονιακό ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το συγκεκριμένο αίτημα μπορεί να εξασφαλίσει μια πηγή χρηματοδότησης των φορολογικών ελαφρύνσεων της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ ετησίως για την χρηματοδότηση των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης.

Ουσιαστικά το αίτημα που αναμένεται να θέσει η ελληνική πλευρά μεταφράζεται ως εξής: Αντί να μεταφέρονται οι πόροι στον ειδικό λογαριασμό για τη διαχείριση του χρέους να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των φορολογικών ελαφρύνσεων και κατά συνέχεια της ανάπτυξης.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους θεσμούς, προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα.

Για το 2020, τα πράγµατα είναι περίπλοκα, µε αποτέλεσµα το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που αναµένεται το φθινόπωρο να βρίσκεται στο «µικροσκόπιο» των θεσμών.

Η Κοµισιόν στην τελευταία έκθεσή της τον Ιούνιο πριν από τις εκλογές έβλεπε δηµοσιονοµικό κενό έως και 1,5% του ΑΕΠ -ή περίπου έως 2,7 δισ. ευρώ- για τον επόµενο χρόνο, στη βάση µόνο των µέτρων που είχε εξαγγείλει η προηγούµενη κυβέρνηση και µε δεδοµένη τη µη µείωση του αφορολόγητου.

Πρόωρη αποπληρωμή

Στο EuroWorking Group της 5ης Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει το επίσημο αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, από την οποία το Δημόσιο αναμένεται να πετύχει σημαντικές εξοικονομήσεις σε ετήσια βάση.