Και «χρυσά» εφάπαξ εκτός από τις «χρυσές» συντάξεις - Ετοιμάζεται να τα ζητήσει πίσω το Δημόσιο

Μετά τις «χρυσές» συντάξεις που έφταναν ακόμα και τις 24.000 ευρώ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εντόπισε και «χρυσά» εφάπαξ. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Θόδωρου Βγενή, το οποίο παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV, ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε έναν συγκεκριμένο τρόπο για τον υπολογισμό των εφάπαξ παροχών για τους ιδιώτες και τους επαγγελματίες.

Ωστόσο σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Νότη Μηταράκη η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με εγκύκλιο που εξέδωσε καθόρισε ένα νέο πλαίσιο υπολογισμού των εφάπαξ των μηχανικών του ταμείου πρόνοιας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών να λάβει πιο αυξημένο εφάπαξ από το προβλεπόμενο, χωρίς καμία νομική βάση.

Ο κ. Μηταράκης, μάλιστα, υποστήριξε ότι πρόκειται για «φωτογραφική» εγκύκλιο, ενώ έδωσε εντολή στις υπηρεσιακές αρχές να ανακληθεί η απόφαση και να ξεκινήσει ο επανυπολογισμός των συγκεκριμένων εφάπαξ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Open TV σε δύο εβδομάδες το υπουργείο Εργασίας θα έχει τον απολογισμό για τη ζημιά του Δημοσίου. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες, όσοι έχουν πάρει το εφάπαξ θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω τα ποσά.

Παρόλα αυτά, επειδή το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν φέρουν ευθύνη, θα τους δώσουν την δυνατότητα να επιστρέψουν τα ποσά σε δόσεις.

Ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος κατά την επικοινωνία του με το Open TV, απάντησε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου ψάχνει προσχήματα, προκειμένου να μειώσει τα εφάπαξ των μηχανικών.