Ρέγκλινγκ: «Λάθος η μη μείωση του αφορολόγητου»

«Καμπανάκι» από τον ESM για την ελληνική οικονομία, ο οποίος σε πολυσέλιδη έκθεσή του ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη διάρκεια του Προγράμματος, μεταξύ των οποίων τα πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και η τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνες, ειδικά αυτούς που σχετίζονται με τις δημόσιες και οικονομικές πολιτικές.

Ταυτόχρονα καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του αφορολόγητου ορίου σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να διασφαλιστούν και όχι να αντιστραφούν. Βέβαια η ελληνική κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τη διάλυση της Βουλής ψήφισε διάταξη για τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στην ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, με την επισήμανση ότι «οι υψηλότερες δαπάνες που αυτή σημαίνει περιορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο για πολιτικές, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη». Να θυμίσουμε από το 2008 η Ελλάδα έχασε σχεδόν το 1/4 του ΑΕΠ της. Επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και το 2018, οι οποίοι όμως δεν είναι αρκετά δυναμικοί για μία εικόνα που πέρασε τόσα χρόνια επώδυνης ύφεσης.

Η Έκθεση του ESM είναι ιδιαίτερη αιχμηρή για τις δημοσιονομικές υπεραποδόσεις των προηγούμενων ετών. «Ενώ οι φόροι εισοδήματος ήταν εύρωστοι, οι χαμηλότερες από το προβλεπόμενο δημόσιες επενδυτικές δαπάνες, επίσης ώθησαν το υπερπλεόνασμα», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ υπάρχουν και αναφορές στην ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, που κατά τον ESM περιορίζει το δημοσιονομικό χώρο για φιλοαναπτυξιακές πολιτικές.

Ο κ. Ρέγκλινγκ απαντά λοιπόν στον κ. Τσακαλώτο ότι:

1. Τα δημόσια οικονομικά πρέπει να μείνουν σε βιώσιμο μονοπάτι και να ενσωματώσουν περισσότερα μέτρα προσανατολισμένα στην ανάπτυξη

2. Ήδη εφαρμοζόμενες ή θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή για την αγορά εργασίας και η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (μείωση του αφορολογήτου), θα πρέπει να διασφαλιστούν και δεν πρέπει να αναστραφούν

3. Στην περίπτωση που δικαστικές αποφάσεις (για τις συντάξεις) ανατρέψουν μεταρρυθμίσεις- κλειδιά, η προκαλούμενη δημοσιονομική επίπτωση θα πρέπει να καλυφθεί κυρίως με μεταρρυθμίσεις στο ίδιο πεδίο .

4. Είναι αναγκαίες περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που να συμπληρώσουν την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, για να τονωθεί η παραγωγικότητα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα

5. Χρειάζεται να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, διατηρώντας τον στο σημερινό μέγεθος

6. Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με ιδιωτικοποιήσεις και βελτιωμένη διαχείριση της κρατικής περιουσίας, είναι κρίσιμες για την προσέλκυση εγχώριων κι ξένων επενδύσεων, καθώς και για την ενίσχυση της ανάπτυξης μακροπρόθεσμα

7. Χρειάζεται να υποβοηθηθεί η προσπάθεια των τραπεζών με μια περιεκτική στρατηγική μείωσης των “κόκκινων” δανείων και ένα βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο, που θα τις βοηθήσει να δανείσουν και να ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη.

8. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο φιλικό το επιχειρηματικό περιβάλλο

πηγή: newmoney.gr