Swissleaks: Νέο επεισόδιο στο σκάνδαλο της HSBC - 86 επιπλέον λογαριασμοί ελληνικού ενδιαφέροντος πέραν της λίστας Λαγκάρντ

Δεν τελειώνουν οι αποκαλύψεις που προκύπτουν από την παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων και της γαλλικής εφημερίδας Le Monde για τις «ύποπτες» συναλλαγές υψηλά ιστάμενων πελατών ελβετικών τραπεζών (εμπορία όπλων, συνεργασία με δικτάτορες, διακινητές «ματωμένων» διαμαντιών κλπ) ή και για τη συστηματική φοροδιαφυγή και εξαπάτηση των αρχών των χωρών τους και όχι μόνο όσον αφορά στα έσοδά τους. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκονται απόρρητα τραπεζικά δεδομένα της γνωστής ελβετικής τράπεζας HSBC της Γενεύης, στα οποία περιλαμβάνονται και στοιχεία που οι γαλλικές αρχές έστειλαν στις ελληνικές, καθώς αφορούν Έλληνες υπηκόους.

Από την έρευνα, στην οποία συμμετέχουν 140 δημοσιογράφοι από 45 διαφορετικές χώρες και 50 μέσα ενημέρωσης (μεταξύ των οποίων, εκτός της γαλλικής Le Monde,  η βρετανική εφημερίδα Guardian, η γερμανική Sueddeutsche Zeitung, ο τηλεοπτικός σταθμός BBC, η αμερικανική εκπομπή ερευνητικής δημοσιογραφίας 60 Minutes, το International Consortium of Investigative Journalists και η ελληνική εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και πολλά ακόμα) προκύπτει ότι υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες στα αρχεία που εντοπίστηκαν για τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους φιλοξενούνταν περίπου από 120 δισεκατομμύρια δολάρια και αφορούν την περίοδο 2005 – 2007. Οι λογαριασμοί ανήκουν σε 106.000 πελάτες από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για περαιτέρω επεξεργασία της αρχικής λίστας που ο πρώην υπάλληλος της ελβετικής τράπεζας Ερβέ Φαλσιανί παρέδωσε στις γαλλικές αρχές το 2008. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη διαρροή τραπεζικών στοιχείων στην ιστορία.

Καταρχήν, προκύπτει ότι η HSBC στη Γενεύη βοηθούσε τους πλούσιους πελάτες της να φοροδιαφεύγουν και να αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία εκατομμυρίων δολαρίων δίνοντάς τους τη δυνατότητα να έχουν, σε ρευστό, τεράστια ποσά που δεν μπορούσαν να εντοπιστούν, αφού κινούνταν εκτός μηχανογραφημένου τραπεζικού συστήματος, από τις αρχές των διαφόρων χωρών. Συγκεκριμένα προκύπτει ότι επέτρεψε  στους πελάτες της να αποσύρουν «τούβλα», που συχνά βρίσκονταν σε ξένο νόμισμα που δεν χρησιμοποιούνταν στην Ελβετία, ότι έκανε  επιθετικό marketing για προγράμματα που ήταν πιθανό να δώσουν τη δυνατότητα στους εύπορους πελάτες να αποφύγουν την ευρωπαϊκή φορολογία, ότι σε συνεννόηση με ορισμένους πελάτες απέκρυπτε τους αδήλωτους «μαύρους» λογαριασμούς από τις εγχώριες φορολογικές αρχές, ότι παρείχε λογαριασμούς σε διεθνείς εγκληματίες, διεφθαρμένους επιχειρηματίες και σε άλλα άτομα υψηλού ρίσκου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του διευθυντής της HSBC, Νασίμ αλ Μάλεχ, στη Γαλλία, ο οποίος διηύθυνε έναν αγωγό ρευστού μέσω του οποίου παραλάμβανε πλαστικές σακούλες γεμάτες χρήματα από την πώληση μαριχουάνας στους μετανάστες στα προάστια του Παρισιού. Το ρευστό μεταφερόταν στη συνέχεια στους «ευυπόληπτους» πελάτες της HSBC στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ παραποιούνταν τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελβετία ώστε να μπορούν να «αποζημιωθούν» οι έμπορου ναρκωτικών. Περισσότερα από € 5.700.000.000 ήταν κρυμμένα από την HSBC PB σε φορολογικούς παραδείσους για λογαριασμό μόνο των γάλλων πελατών της.

SwissLeaks

Εκπρόσωποι της HSBC, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, παραδέχτηκαν ότι το ελβετικό παράρτημα της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζα παγκοσμίως εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες και ότι δεν ευοδώθηκαν τα μέτρα εξυγίανσης που είχαν ληφθεί σχετικά. Η ελβετική θυγατρική από την άλλη υποστήριξε ότι δεν είχε ενσωματωθεί πλήρως στην HSBC μετά την εξαγορά της το 1999, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «σημαντικά χαμηλότερα» στάνταρντ σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση και το due diligence.

Στα αρχεία περιλαμβάνονται  λογαριασμοί σταρ του Χόλυγουντ, καταστηματαρχών, προσώπων βασιλικής καταγωγής, εμπόρων ενδυμάτων, Ευρωπαίων κληρονόμων και άλλων. Μεταξύ των ονομάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από διαφορετικά διεθνή μέσα, συγκαταλέγονται αυτά του βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμαντ Στ’, του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, του ηθοποιού Τζον Μάλκοβιτς, του μοντέλου Ελ ΜακΦέρσον,της σχεδιάστριας μόδας Νταϊάν φον Φούρστενμπεργκ, της ηθοποιού Τζόαν Κόλινς, του οδηγού μοτοσικλέτας αγώνων Βαλεντίνο Ρόσι, του τραγουδιστή Φιλ Κόλινς.

Ενδεικτικό είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει την HSBC «συνωμότη» καθώς παρέδωσε «τούβλα» 100.000 δολαρίων στον Αμερικανό χειρούργο Άντριου Σίλβα (το όνομα του οποίου περιέχεται στην λίστα των ονομάτων που διέρευσαν) στη Γενεύη, ώστε να μπορέσει να τα ταχυδρομήσει παράνομα στις ΗΠΑ. Επίσης, άλλος  Αμερικανός πελάτης, ο Σαντζάι Σέθι, δήλωσε ένοχος το 2013 για φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ. Ήταν ένας από τους πελάτες της HSBC που είχαν καταδικαστεί. Η εισαγγελία δήλωσε πως τραπεζίτης της HSBC είχε υποσχεθεί ότι «ο αδήλωτος λογαριασμός θα δώσει τη δυνατότητα ώστε τα assets του να αναπτυχθούν αφορολόγητα, και οι νόμοι του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία θα έδιναν τη δυνατότητα στον Sethi να αποκρύψει την ύπαρξη του λογαριασμού».
Οι λογαριασμοί με ελληνικό ενδιαφέρον
Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ εντόπισε δεκάδες λογαριασμούς με ελληνικό ενδιαφέρον, συνολικά 86, πέραν των 2.062 της λίστας Λαγκάρντ που εστάλησαν από τη Γαλλία στην Ελλάδα. Πρόκειται κυρίως για πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν ελληνική εθνικότητα, αλλά οι διευθύνσεις που έχουν δηλώσει στην HSBC είναι εκτός της χώρας. Ανάμεσα στα «νέα» πρόσωπα εμφανίζονται 41 που συνδέονται με καταθέσεις άνω του 1 εκατ. δολαρίων. Από την επεξεργασία των δεδομένων εντοπίστηκαν επιπλέον 949 συνδεόμενα πρόσωπα με τους λογαριασμούς ελληνικού ενδιαφέροντος.swissΕξ αυτών των 41 ονομάτων που δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ που εστάλη στις ελληνικές αρχές το 2010 είχαν καταθέσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

– Επιχειρηματίας που φαίνεται να δραστηριοποιείται στο Βέλγιο και στην Αφρική

– Ζευγάρι Ελλήνων οι οποίοι είχαν αποσυρθεί και δηλώσει ως τόπο διαμονής το Πριγκιπάτο του Μονακό

– Επιχειρηματίας στο χώρο των ναυτιλιακών που γεννήθηκε στη Χίο

-Μεγιστάνας του κατασκευαστικού κλάδου

-Γνωστή οικογένεια εβραϊκής καταγωγής, μέλη της οποίας είχαν γεννηθεί σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

-Εισοδηματίας εβραϊκής καταγωγής που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και είχε βελγική υπηκοότητα

-Εισοδηματίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα εντοπίστηκε στη λίστα της Βρετανίας με 4,8 εκατ. δολάρια

-Εφοπλίστρια με καταγωγή από τη Χίο βρέθηκε στη λίστα του Μονακό με καταθέσεις 3,2 εκατομμυρίων.

-Τρία αδέρφια που έχουν γεννηθεί Ελλάδα και έχουν δηλώσει στην τράπεζα τα στοιχεία των βραζιλιάνικων διαβατηρίων τους, τα οποία μοιράζονταν καταθέσεις ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

-Πελάτης της HSBC με καταθέσεις άνω των 5,5 εκατ.

– Γιατρός που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με καταθέσεις ύψους 500.000 ευρώ.

Ανάμεσά τους δεν υπάρχουν μόνο φυσικά πρόσωπα αλλά και εταιρείες, ενώ οι ιδιότητές τους σε σχέση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς ποικίλλουν: εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι, πληρεξούσιοι δικηγόροι, διαχειριστές και Internet users. Ακόμα, από το σύνολο των δεδομένων εξήχθησαν 2.286 διευθύνσεις που συνδέονται με πρόσωπα ελληνικού ενδιαφέροντος. Κάποιες από αυτές τις διευθύνσεις αλληλεπικαλύπτονται καθώς οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες -μία λέξη ή μερικά γράμματα.

Επίσης, εντοπίστηκαν, από ΤΑ ΝΕΑ, 19 λογαριασμοί ελληνικού ενδιαφέροντος οι οποίοι συνδέονται με υπεράκτιες που βρίσκονται στην ίδια διεύθυνση και σχετίζονται με την HSBC BVI, θυγατρική του τραπεζικού ομίλου που δραστηριοποιείται στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Σημειώνεται ότι ένα πρόσωπο μπορεί να συνδεόταν με πολλές εταιρίες σε διαφορετικούς φορολογικούς παραδείσους. Οπότε υπάρχει πιθανότητα οι ίδιες καταθέσεις του προσώπου αυτού να «ακουμπάνε» σε δύο ή και τρεις φορολογικούς παραδείσους – ανάλογα πάντα με τις offshore που συνδεόταν ο πελάτης.
Η Ελλάδα φιγουράρει στην 14η θέση των 51 χωρών με τους περισσότερους πελάτες στην HSBC (!) και στην 28η θέση των χωρών με τις περισσότερες καταθέσεις μεταξύ και πάλι 51 χωρών. Η λίστα των χωρών με τους περισσότερους πελάτες κατά σειρά είναι: Ελβετία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιία, Ιταλία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Αργεντινή, Τουρκία, Βέλγιο, Λίβανος, Ισπανία, Μεξικό, Ελλάδα, Γερμανία, Καναδάς, Ν.Αφρική, Ινδία, Σ. Αραβία, Παναμάς, Βενεζουέλα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μαρόκο, Χονγκ Κονγκ, Ουρουγουάη, Κένυα, Ρωσία, Αίγυπτος, Συρία, Ιορδανία, Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ιράν, Πολωνία, Σουηδία, Αυστραλία, Κουβέιτ, Μονακό, Αλγερία, Χιλή, Αυστρία, Ακτή Ελεφαντοστού, Λιχτενστάιν, Πακιστάν, νήσος Τζέρσεϊ, Δανία, Σενεργάλη, Κύπρος, Ιαπωνία.