Κανένα κέρδος για τους μικροοφειλέτες από τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό

Οι οφειλέτες που θα ενταχθούν σε κάποια από τις ρυθμίσεις (120 δόσεις ή την πάγια των 12 δόσεων) του υπουργείου Οικονομικών και θα πληρώνουν υψηλές δόσεις στην εφορία ευνοούνται από τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή. Δηλαδή, για δόση μέχρι 400 ευρώ τον μήνα δεν υπάρχει κανένα όφελος, καθώς το ποσό που προκύπτει καλύπτεται από το σημερινό ακατάσχετο όριο. Τα οφέλη ξεκινούν από ποσό δόσης άνω των 450 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή της αίτησης θα καθυστερήσει, καθώς οι τράπεζες δεν είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος. Υπολογίζεται ότι η ενεργοποίηση του ακατάσχετου ορίου θα γίνει στα τέλη του καλοκαιριού ή τον Σεπτέμβριο. Το νέο σύστημα προβλέπει ότι το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5. Προκειμένου να χτιστεί αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της ρύθμισης, να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, ενώ, ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

Στη λίστα των προϋποθέσεων ορίζεται επίσης ότι ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός αφορά έναν μοναδικό λογαριασμό, εφόσον:

α) Εχουν τακτοποιηθεί στο σύνολό τους με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση,

β) Εχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η αίτηση για τη δήλωση μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.

Παράδειγμα:

1. Στην περίπτωση που κάποιος έχει χρέη 10.200 ευρώ και ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων του υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό που καλείται να πληρώσει ανέρχεται σε 850 ευρώ τον μήνα. Το ακατάσχετο όριο, από τα 1.250 ευρώ, θα ανέλθει στα 2.550 ευρώ (850 x 3). Οσο πληρώνει κανονικά τις δόσεις του τόσο θα αυξάνεται ο πολλαπλασιαστής και κατ’ επέκταση το ακατάσχετο όριο. Για παράδειγμα, ο πολλαπλασιαστής στην 6η δόση θα διαμορφώνεται στο 3,8, με αποτέλεσμα το ακατάσχετο όριο να φθάνει τα 3.230 ευρώ. Στις τελευταίες δόσεις, για παράδειγμα στη 10η δόση, ο πολλαπλασιαστής θα φθάνει το 4,5 και το ακατάσχετο στα 3.825 ευρώ.

2. Στην περίπτωση που κάποιος εντάσσεται στη ρύθμιση των 120 δόσεων, έχει εισόδημα 10.000 ευρώ και χρωστάει στην εφορία 5.000 ευρώ. Το χρέος του θα αποπληρωθεί σε 120 δόσεις καταβάλλοντας κάθε μήνα 42 ευρώ. Ο ανωτέρω φορολογούμενος, του οποίου ο λογαριασμός είναι μπλοκαρισμένος από την εφορία, δεν θα δει καμία διαφορά. Εφόσον έχει δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό, η εφορία δεν θα μπορεί να κατάσχει ποσό έως 1.250 ευρώ τον μήνα. Ο λογαριασμός, μάλιστα, θα παραμείνει μπλοκαρισμένος μέχρι το τέλος της ρύθμισης.

3. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ έχει χρέη στην εφορία ύψους 30.000 ευρώ και εντάσσεται στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Στην περίπτωση που επιλέξει να αποπληρώσει την οφειλή του σε 120 δόσεις, θα πληρώνει 250 ευρώ μηνιαίως. Το ποσό αυτό, όμως, δεν αλλάζει τίποτα στο ακατάσχετο όριο.

Εφόσον αποφασίσει να αποπληρώσει το χρέος του σε 50 δόσεις ύψους 600 ευρώ η καθεμία, εκτός από το κούρεμα στις προσαυξήσεις, θα δει σημαντική αύξηση του ακατάσχετου ορίου. Συγκεκριμένα, από την αρχή της ρύθμισης το ακατάσχετο όριο θα φθάσει τα 1.800 ευρώ, ποσό το οποίο θα αυξάνεται όσο καταβάλλονται οι δόσεις.