Με «το κιάλι» βλέπουν οι επιχειρήσεις τις 120 δόσεις

Οι «120 δόσεις» θα είναι… 24 ή 36 για τις επιχειρήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση αφήνει στα «κρύα του λουτρού» από την ρύθμιση των οφειλών τους προς την εφορία.

Στην ουσία, ουδέποτε η κυβέρνηση προέβλεψε πολλές δόσεις για τα νομικά πρόσωπα, τα οποία παραπέμπει διαρκώς στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη ρύθμιση των υποχρεώσεων τους. Ωστόσο ούτε εκεί έχει ουσιαστική πρόσβαση ο επιχειρηματίας και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια μόλις 2.000 επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους μέσω αυτής της διαδικασίας. Ήδη πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να ρυθμίσουν παλαιά χρέη και ταυτόχρονα να εξοφλούν τα τρέχοντα.

Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας για την τύχη των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, είναι το γεγονός ότι η σχετική πλατφόρμα «εξωδικαστικής» ρύθμισης χρεών νομικών προσώπων ύψους έως 20.000 ευρώ (στην οποία παραπέμπει η κυβέρνηση τις επιχειρήσεις)… δεν λειτουργεί καν, με συνέπεια να μην υπάρχει η τεχνική δυνατότητα εναλλακτικής ρύθμισης τους.

Αυτή την … αμέλεια του υπουργείου δεν την γνώριζε η αρμόδια υπουργός Κυρία Παπαναστασίου και αφού την πληροφορήθηκε χθες στη Βουλή, αναγκάστηκε να δηλώσει πως «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, στις επόμενες ημέρες».

Απαλλαγή από προσαυξήσεις

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν χθες, για επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 24 δόσεις παρέχεται απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό :

· 100% εφόσον εξοφλούνται εφάπαξ
· 70% για εξόφληση σε 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις
· 40% για εξόφληση από 13 έως και 18 μηνιαίες δόσεις και
· 20% για εξόφληση από 19 έως και 22 μηνιαίες δόσεις

Στην περίπτωση φόρων από έκτακτη αιτία, η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 36 δόσεις συνοδεύεται από απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:

· 100% για εφάπαξ εξόφληση
· 85% για 2 έως 6 δόσεις
· 70% για 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις
· 60% για 13 έως 18 δόσεις
· 40% για εξόφληση σε 19 έως 24 μηνιαίες δόσεις και
· 20% για 25 έως και 30 μηνιαίες δόσεις.

Σε περίπτωση όπου υφίστανται οφειλές τους ίδιου οφειλέτη που μπορούν να ρυθμίζονται άλλες σε έως 24 και άλλες σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, αυτές ρυθμίζονται διακριτά.