Δυσφορία ΔΝΤ για τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα

«Είναι λάθος για την Αθήνα να εστιάζει στα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Αντ’αυτού θα πρέπει να δώσει έμφαση στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη» Αιχμές για τις παροχές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση,  οι οποίες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που είναι αναγκαία ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό της δημοσιονομικής πολιτικής άφησε ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν.

Μιλώντας σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο κ. Ντόλμαν επισήμανε πως με τις πολιτικές της η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο την μελλοντική φορολογική συμμόρφωση, σε μία έμμεση αιχμή για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 120 δόσεις, ενώ έκρουσε εκ νέου τον δημοσιονομικό κίνδυνο που πηγάζει από δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Σημείωσε πως η Αθήνα έχει μη ολοκληρωμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων ενώ ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν πολλά για την τόνωση των επενδύσεων και την περιστολή της γραφειοκρατίας. Παράλληλα, επανέλαβε την θέση του Ταμείου για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

«Ασθενής ανακαμψη»

Παρά την επιστροφή στην ανάπτυξη, είπε ο κ. Ντόλμαν υποστήριξε πως η ανάκαμψη είναι πολύ ασθενής και ότι η Ελλάδα έχει σταθερά το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη, ενώ συνάμα υπολείπεται στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στην κοινωνική πρόνοια.

Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση για την έμφαση που έχει δώσει στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, σημειώνοντας πως η υπεραπόδοση έχει έλθει σε βάρος της ανάπτυξης και με περιστολή του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.

Το αρνητικό κοκτέιλ συμπληρώνεται από τον μεγάλο όγκο των «κόκκινων» δανείων, που περιορίζει την δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, κι από δομικά προβλήματα όπως η μετανάστευση εργαζόμενων κατά την διάρκεια της κρίσης και το ευρύτερο δημογραφικό πρόβλημα.

Ο πληθυσμός γηράσκει διπλάσια από τον κοινοτικό μέσο όρο, δήλωσε, άρα η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα.