Πάσχα 2019: Πότε ξεκινάει το εορταστικό ωράριο - Ποιοι θα δουν χρήματα στον λογαριασμό τους

Λίγες μόλις μέρες απομένουν μέχρι να τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο για το στα καταστήματα ενόψει του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη, 18 Απριλίου, τα καταστήματα θα λειτουργούν με βάση το εορταστικό ωράριο.

Έτσι, οι καταναλωτές θα μπορούν να βγαίνουν στις αγορές με βάση το νέο ωράριο, που θα ισχύει έως και το Μεγάλο Σάββατο.

Δείτε αναλυτικά πως θα λειτουργούν τα καταστήματα τις εξής ημέρες και ώρες:

  • Πέμπτη, 18 Απριλίου: 09.00-21.00
  • Παρασκευή, 19 Απριλίου: 09.00-21.00
  • Σάββατο, 20 Απριλίου: 09.00-18.00
  • Κυριακή, 21 Απριλίου: 11.00-18.00
  • Μεγάλη Δευτέρα, 22 Απριλίου: 09.00-21.00
  • Μεγάλη Τρίτη, 23 Απριλίου: 09.00-21.00
  • Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου: 09.00-21.00
  • Μεγάλη Πέμπτη, 25 Απριλίου: 09.00-21.00
  • Μεγάλη Παρασκευή, 26 Απριλίου: 13.00-19.00
  • Μεγάλο Σάββατο, 27 Απριλίου: 09.00-15.00
  • Τη Δευτέρα, 29 Απριλίου, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Πότε θα πάρετε το δώρο του Πάσχα – Πώς υπολογίζεται

Τη Μεγάλη Τετάρτη είναι η τελευταία ημέρα καταβολής του δώρου Πάσχα.

Το δικαιούνται να το λάβουν από τον εργοδότη τους όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, ημερομίσθιο ή μισθός, ενώ παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσίων.

Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα 2019

Για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα λαμβάνονται υπόψη:

  • Ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.
  •  Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις.
  • Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
  • Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα 2019

Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.

Βάση του υπολογισμού του δώρου Πάσχα αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς και γενικότερα οι τακτικές αποδοχές, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων.

Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Στην έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα, είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία κτλ) εφ’ όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς, ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166 π.χ εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Τι ισχύει με συντάξεις και επιδόματα

Στο μεταξύ χρήματα πριν  το Πάσχα θα πάρουν και οι δικαιούχοι επιδομάτων.

Έτσι, πιο νωρίς θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους οι συνταξιούχοι λόγω της γιορτής του Πάσχα.

Έως τη Μεγάλη Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να λάβουν το δώρο Πάσχα σύμφωνα με τη νομοθεσία. Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου, όπως και το πρώην ΙΚΑ. Μία μέρα νωρίτερα, Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις όσων προέρχονται από τον πρώην ΟΑΕΕ και τον πρώην ΟΓΑ. Ολες οι επικουρικές συντάξεις, όπως ανακοίνωσε το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), θα καταβληθούν στους δικαιούχους τη Μεγάλη Πέμπτη 25 Απριλίου 2019.

Την Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου θα καταβληθεί για πρώτη φορά και το επίδομα ενοικίου, στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν εντός Μαρτίου.

Την Μεγάλη Εβδομάδα θα γίνει η καταβολή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (ΚΕΑ), και η πληρωμή των αναπηρικών, διατροφικών και λοιπών προνοιακών επιδομάτων με αναδρομική ισχύ για τους μήνες έως και τον Απρίλιο. Το ΝΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις Μαΐου 2019 τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου.

Εντός της Μεγάλης Εβδομάδας θα γίνει η καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενώ για τις ίδιες ημέρες σχεδιάζεται η πληρωμή των αναπηρικών, διατροφικών και λοιπών προνοιακών επιδομάτων (στεγαστικής συνδρομής και ομογενών) και μάλιστα αναδρομικά για τους μήνες έως και τον Απρίλιο.