Aπόπλου από τον Πειραιά ετοιμάζει η Cosco

Την ώρα που τα επενδυτικά της σχέδια για τον Πειραιά προσκρούουν στην ελληνική γραφειοκρατία η Cosco Shipping, κρατικός “βραχίονας” της Κίνας στον κλάδο της ναυτιλίας δημιουργεί μια εναλλακτική πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη,  παρακάμπτοντας το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας του Πειραιά, .

Με νέα συμφωνία της κινεζικής εταιρίας με την Ιταλική κυβέρνηση, η Cosco αποκτά πρόσβαση στις λιμενικές υποδομές της Ιταλίας, με επίκεντρο το λιμάνι της Τεργέστης.

Με την κίνηση αυτή η κινεζική εταιρία αποκτά έναν ισχυρό μοχλό πίεσης έναντι της Ελλάδας και, σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr, ήδη έχει διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι αν δεν ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου στον Πειραιά θα εξεταστεί ακόμα και υποβάθμιση της επένδυσης με την αξιοποίηση άλλων λιμένων σε άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνα υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία, για την εδραίωση στενής συνεργασίας σε ό,τι αφορά το μεγαλεπήβολο εγχείρημα του «Δρόμου του Μεταξιού», μιας σύγχρονης εμπορικής αρτηρίας που θα ενώνει εμπορικά την Ανατολή με την Δύση, μέσω ενός τεράστιου δικτύου οδικών αξόνων, λιμενικών υποδομών και σιδηροδρομικών συνδέσεων.

Με τη νέα συμφωνία, η αναβάθμιση του λιμανιού της Τεργέστης αναμένεται να μπει σε πρώτο πλάνο.Το λιμάνι της Αδριατικής είναι έτοιμο να παίξει τον ρόλο του «αντι-Πειραιά», ως μια εναλλακτική πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Γηραιά Ήπειρο. Όπως σπεύδουν να τονίσουν ειδικοί του κλάδου της ναυτιλίας, εκτός από την δέσμευση της Κίνας να αναβαθμίσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ιταλίας, ώστε να ενισχυθεί η συνδεσιμότητα με τον εμπορικό διάδρομο Αδριατικής-Βαλτικής (συνδέει τα λιμάνια της Βαλτικής στο βορρά με εκείνα της Αδριατικής στο νότο), η συνεργασία με την Ιταλία, θα οδηγήσει αρκετούς ομίλους μεταφορών στο να επιλέξουν πλέον και το λιμάνι της Τεργέστης για τις ανάγκες τους, αποκτώντας μια ακόμα εναλλακτική έναντι του Πειραιά.

 Γνωστοποίηση στην κυβέρνηση

Η πρόσφατη απόρριψη μέρους του επενδυτικού σχεδίου του ΟΛΠ για το λιμάνι του Πειραιά (κι ενώ έχουν ήδη μεσολαβήσει σχεδόν δύο χρόνια αναμονής), έκανε τον γύρο του κόσμου και αναδείχθηκε από διεθνή μέσα, όχι μόνο της Κίνας, αλλά ακόμα και παγκοσμίως (σχετικό καυστικό δημοσίευμα για την Ελλάδα φιλοξένησε η Wall Street Journal).

Σύμφωνα με πληροφορίες η κινεζική εταιρία ήδη μετέφερε άτυπα στην ελληνική κυβέρνηση την απόφασή της να αναζητήσει δραστικές εναλλακτικές λύσεις, στην περίπτωση που συνεχιστούν οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων στον Πειραιά. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές η απειήαυτή ήταν που κινητοποίησε την ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, συγκαλώντας έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την απεμπλοκή του master plan της Cosco μετά την απόφαση του ΚΑΣ για την κήρυξη μεγάλου μέρους του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου.

Το λιμάνι της Τεργέστης

Η Τεργέστη είναι ιδανικά τοποθετημένη για να επωφεληθεί. Διαθέτει καλές συνδέσεις, η τοποθεσία είναι εξαιρετική και το 2018 διαχειρίστηκε 1,4 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου, το ιταλικό λιμάνι υπερτερεί του Πειραιά, από πλευράς τοποθεσίας, καθώς βρίσκονται εγγύτερα στην κεντρική Ευρώπη. Μέσω των σιδηροδρομικών συνδέσεων, η Τεργέστη συνδέεται απευθείας με τις αγορές της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και το Λουξεμβούργο.

Εκτός όμως από την Τεργέστη, η Cosco έχει αποκτήσει τον έλεγχο μιας σειράς άλλων λιμανιών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το τουρκικό λιμάνι Kumport και τα λιμάνια της Βαλένθια και του Μπιλμπάο, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της κινητικότητας της Cosco Shipping Ports, η οποία έχει αποκτήσει στρατηγικές συμμετοχές σε Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία και πλέον και Ιταλία, διαθέτοντας την απαιτούμενη ευελιξία, προκειμένου να προστατευτεί απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο.