120 δόσεις: Κλιμακωτές οι εκπτώσεις στις προσαυξήσεις - Αυστηρότερη η ρύθμιση

Αυστηρότερη, από ότι την παρουσίαζαν οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι η ρύθμιση για τις 120 δόσεις  που αφορά ασφαλιστικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ., μετά τις πιέσεις των θεσμών.

Το σχετικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί  εντός του μήνα,είναι διαμορφωμένο σύμφωνα με τι συστάσεις των θεσμών.

Όπως λεει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, αυτό που δεν προβλέπεται για άλλη μία φορά στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας είναι η αναγνώριση των συνεπών εργοδοτών και η επιβράβευση των ενήμερων ασφαλισμένων με μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, “η βασική οφειλή των επιχειρήσεων προς το πρώην ΙΚΑ δεν θα απομειώνεται, καθώς αφορά εισφορές των εργαζομένων, ωστόσο προτείνεται η απαλλαγή έως και 100% από τις προσαυξήσεις σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής”.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ρύθμιση θα αφορά:

18,2 δισ. ευρώ, οφειλές στο πρώην ΙΚΑ των επιχειρήσεων με κούρεμα στις προσαυξήσεις από 50 έως και 100% και ρύθμιση σε έως 120 δόσεις.

20 δισ. ευρώ, οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με επανυπολογισμό και κούρεμα της βασικής οφειλής έως και 60% και ταυτόχρονα μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% και ρύθμιση σε 120 δόσεις”.

Οφειλές εργοδοτών προς ΙΚΑ

Εκτιμάται ότι θα προβλέπει εξόφληση σε έως 120 δόσεις με κλιμακωτή έκπτωση στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα από 50% έως και 100%. Η ελάχιστη μηνιαία δόση τοποθετείται στα 50 ευρώ με ετήσια προσαύξηση δόσης 5%, ενώ αναμένεται να ενταχθούν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη έως και το 2018.