Αρχές Μαΐου φτάνει το 1 δισ στην Ελλάδα - Πράσινο από το Eurogroup

Το «πράσινο φως» για να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα, άναψε το Eurogroup στο Βουκουρέστι. Η  εκταμίευση της δόσης αναμένεται αρχές Μαΐου, μετά τις διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια (μεταξύ των οποίων στη Γερμανία) και την τυπική έγκριση από το συμβούλιο του ΕΜΣ.

Η επιστροφή του 1 δισ. ευρώ, προβλέπεται στα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και είναι χρήματα από τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του δεύτερου δανείου καθώς και την επιστροφή κερδών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Είναι η πρώτη δόση από το σύνολο των 4,8 δις ευρώ, που θα επιστραφούν στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έγιναν στην συμφωνία εξόδου από το τρίτο μνημόνιο.

Η επιστροφή τους,ήταν κάτι που επιθυμούσε η Ευρώπη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, τα κράτη- μέλη θα κερδοσκοπούσαν σε βάρος της ελληνικής κρίσης.  Αναμένεται πως το ποσό αυτό θα προστεθεί στο μαξιλάρι ρευστότητας, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ. Σχετικές ζυμώσεις αναμένεται να γίνουν στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Η εκταμίευση, σηματοδοτεί και το κλείσιμο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και την αρχή της τρίτης. Ο επόμενος έλεγχος, θα γίνει με την επιστροφή των θεσμών στις 6 Μαΐου, ώστε να αντληθούν τα στοιχεία για την επόμενη έκθεση της Κομισιόν που θα ανακοινωθεί στις 5 Ιουνίου.