«Αυτά τα λεφτά, που αναφέρεστε, ήταν μια πίστωση στην περίπτωση, που εμείς δεν προλαβαίναμε να μπορούμε να πληρώσουμε όλα τα αναδρομικά και βάλαμε στην άκρη κάποια χρήματα για να μετρήσουν στο 2018» είπε σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για το περίσσευμα των 658 εκατομμυρίων που πολλοί «γαργαλιώνται» να το …σκορπίσουν. Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Πάτρας», σημείωσε : «Αν τα ξοδέψουμε το 2019, πιάνονται ως δαπάνες και θα μπορούσε αν δεν πάμε καλά, να μην φτάσουμε το στόχο», επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες, που αναφέρουν ότι το κονδύλι αυτό είχε προβλεφθεί δημοσιονομικά στον περσινό Προϋπολογισμό, άρα αν χρησιμοποιηθεί έστω μισό ευρώ για άλλο σκοπό πέρα από τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια, τότε αυτή η δαπάνη θα επιβαρύνει το φετινό Προϋπολογισμό.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για οριακή (περίπου 200 εκατ. ευρώ) υπέρβαση του στόχου για 3,5%, είναι προφανής ο κίνδυνος εκτροχιασμού.
Ο ίδιος άφησε, πάντως, ανοικτό παράθυρο για νέο μέρισμα στο τέλος του έτους, εφόσον βγαίνουν τα νούμερα, δίνοντας έτσι νέο… ενδιαφέρον στην περίοδο που θα προηγηθεί των εθνικών εκλογών, εφόσον γίνουν το Φθινόπωρο.
«Τα τελευταία 3 χρόνια, στο τέλος της χρονιάς όταν είδαμε ότι είχαμε λεφτά πάνω από το στόχο, αυτά τα μοιράσαμε με ένα κοινωνικό, δίκαιο τρόπο και με διαφάνεια, αυτό θα το κάνουμε και του χρόνου, αν υπάρξει υπερ-απόδοση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι οφειλές
Η δεύτερη πληροφορία που επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών αφορά στις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις οφειλών. Ειδικά όσον αφορά στις διευκολύνσεις πληρωμών για χρέη προς τις εφορίες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με δεδομένο πως οι Θεσμοί εκφράζουν επιφυλάξεις ακόμα και για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας ρύθμισης, το υπουργείο Οικονομικών για να κάμψει αυτές τις επιφυλάξεις θα προτείνει πολύ αυστηρά κριτήρια, πιθανότατα αντίστοιχα με αυτά για την α’ κατοικία.
«Όπως με το νέο νόμο Κατσέλη έχουμε δυο στόχους: να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, που πραγματικά έχουν πρόβλημα και να μην βοηθήσουμε όσους είναι κακοπληρωτές, που έχουν λεφτά και δεν θέλουν να πληρώσουν, είναι σημαντικό», σημείωσε χαρακτηριστικά, με φόντο τις πληροφορίες για εισοδηματικά όρια στα επίπεδα των ευλόγων δαπανών διαβίωσης και όρια καταθέσεων ως 15.000 ευρώ.