Σκανδαλώδες μπόνους 3.25 εκατ. ευρώ για επικεφαλής της Deutschce Bank- «Δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα»

Έντονη κριτική δέχεται η Deutsche Bank μετά την απόφαση της να υπερδιπλασιάσει την αμοιβή του επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας της το 2018.

Ο Garth Ritchie με αμοιβή 8,6 εκατ. ευρώ, είναι ο πιο καλοπληρωμένος εκτελεστικός Διευθυντής της Deutsche Bank για το 2018, κερδίζοντας περισσότερα και από τον επικεφαλής της Christian Sewing, ο οποίος αν και διπλασίασε επίσης την αμοιβή του σε € 7εκ, παραμένει κατά πολύ πίσω από τον Ritchie.

Οι επενδυτές, τα συνδικάτα και οι Γερμανοί πολιτικοί επιτέθηκαν φραστικά στην τράπεζα για τις σκανδαλώδης αυξήσεις των αμοιβών που έρχονται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την Deutsche Bank καθώς είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες για μια αμφιλεγόμενη συγχώνευση της με τη γερμανική Commerzbank η οποία εάν ολοκληρωθεί θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα και τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη.

Για το Brexit

Παρά τη χαμηλή απόδοση των μετοχών και των κερδών, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να μην παραιτηθεί από τα επιδόματά του για τέταρτο συνεχές έτος, με την αιτιολογία ότι η τράπεζα παρουσίασε κέρδη.

Το επιπλέον μπόνους που έλαβε ο Ritchie το 2018 και αφορούσε τους χειρισμούς της τράπεζας να μειώσει τις ζημίες της από το Brexit, ανήλθε σε 3,25 εκατ. ευρώ ενώ υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό που θα λάβει μέχρι το Νοέμβριο του 2020 για το σκοπό αυτό, θα ανέλθει σε 9 εκατ. ευρώ.

«Θα ήταν πιο έξυπνο για τα διευθυντικά στελέχη της τράπεζας είτε να παραιτηθούν από τα επιδόματά τους εντελώς είτε να δεχτούν μόνο τα μισά από αυτά», δήλωσε ο Klaus Nieding, αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Προστασίας Μετόχων.  Χαρακτήρισε ωστόσο τα μπόνους σκανδαλώδη καθώς τα κέρδη της τράπεζας, τα οποία επικαλούνται τα στελέχη, ανήλθαν μόλις σε 341 εκ ευρώ.

Ο Oliver Popp, εκπρόσωπος της γερμανικής ένωσης DBV, δήλωσε ότι αδυνατεί να κατανοήσει το «επίδομα Brexit του κ. Ritchie» λέγοντας ότι «κανονικά θα υπέθετα ότι η ενασχόληση του με τις επιπτώσεις του Brexit είναι μέρος της κανονικής δουλειάς του».

«Η διοίκηση της Deutsche Bank δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα», δήλωσε ο Sven Giegold, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους Πράσινους, προσθέτοντας ότι ήταν «απρόσεκτο» να δεχτεί μια τέτοια αύξηση μισθών σε καιρό με χαμηλές λειτουργικές επιδόσεις και με χιλιάδες υπαλλήλους φοβούμενοι απώλειες θέσεων εργασίας σε πιθανή συγχώνευση με την Commerzbank.

πηγή: Bloomberg