Όλο και πιο ακριβά τα ακίνητα λόγω Airbnb - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανά περιοχή (πίνακας)

Aύξηση κατά μέσο όρο 7,3%. εμφανίζουν οι τιμές πώλησης των ακινήτων σε ετήσια βάση,  σύμφωνα με την έρευνα της RE/MAX Ελλάς, παρότι τα εισοδήματα μένουν καθηλωμένα στα ίδια επίπεδα, ενώ οι φόροι «τρέχουν» .

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών έχουν παίξει  οι αυξημένες αποδόσεις που προσφέρουν οι νέου τύπου βραχυχρόνιες μισθώσεις όπως το Airbnb που πλέον έχουν κυριαρχήσει σε αστικά κέντρα αλλά και σε πολλές τουριστικές περιοχές. Τα ακίνητα αυτού του είδους βρίσκονται πλέον στις πρώτες επιλογές των ενδιαφερόμενων αγοραστών καθώς οι αποδόσεις που προσφέρουν θα τις ζήλευαν και οι πιο φιλόδοξοι επενδυτές στον κλάδο του Real Estate.

Βάσει των δεδομένων που διατηρεί το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX σε ολόκληρη την χώρα, ο πανελλαδικός σταθμισμένος δείκτης τιμών των κατοικιών αυξήθηκε το 2018 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 7,3%. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων αυξήθηκαν σταθμισμένα κατά μέσο όρο 8,9% , ενώ των νέων ακινήτων αυξήθηκαν κατά 6,9%.

Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση τιμών ακινήτων ηλικίας άνω των 5 ετών διαμορφώνεται στα επίπεδα του 7,9%, ενώ στα νέα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,1%. Τέλος, στην υπόλοιπη χώρα, οι τιμές στα μεταχειρισμένα ακίνητα σημειώσανε αύξηση κατά 12,9% ενώ σε εκείνα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία 5ετία η άνοδος ήταν της τάξεως του 8,1%.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανά περιοχή