Στάδιο Καραΐσκάκη: Καταγγέλθηκε από τις τράπεζες δάνειο 45 εκατ. ευρώ

Σε καταγγελία του ομολογιακού δανείου, αρχικού ποσού 49,5 εκατ. ευρώ με σημερινό υπόλοιπο 45,3 εκατ. ευρώ, της «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης ΑΕ Ανακατασκευής και Εκμετάλλευσης» προχώρησαν οι πιστώτριες τράπεζες, Η εταιρεία στην οποία έχει παραχωρηθεί το Στάδιο Καραΐσκάκη βρίσκεται και σε ένα ασαφές μετοχικό καθεστώς.

Σύμφωνα με το euro2day, οι επιχειρηματίες Σ. Κόκκαλης και Λ. Λαυρεντιάδης κατέχουν από 50% έκαστος μέσω εταιρειών που ελέγχουν. Ο Σ. Κόκκαλης έχει συμφωνήσει από το 2010 να πωλήσει το ποσοστό του στον Βαγγ. Μαρινάκη, αλλά τυπικά εκκρεμεί η μεταβίβαση των μετοχών.

Ευθύνες στον Μαρινάκη

Ο κ. Κόκκαλης είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο πως «η τυπική διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών (κατ’ άρθρο 8β του Κ.Ν.-2190/20) καθυστερεί λόγω διαπραγματεύσεων που έχουν, ερήμην μου, εκπρόσωποι του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη με τις δανείστριες Τράπεζες».

Η έκθεση των ορκωτών λογιστών

Οι ορκωτοί ελεγκτές της «Καραΐσκάκη ΑΕ» (Deloitte) εκφράζουν αρνητική γνώμη στην έκθεσή του για τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου Ιούλιος 2017 – Ιούνιος 2018 ενόψει και της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιείται την επόμενη Τετάρτη. Στην έκθεση της Deloitte αναφέρεται πως «σύμφωνα με την από 4 Ιανουάριου 2019 επιστολή του εκπροσώπου των Ομολογιούχων Δανειστών (στο εξής Ομολογιούχων), η Γενική Συνέλευση των Ομολογιούχων αυτών αποφάσισε την καταγγελία του Ομολογιακού Δανείου αρχικού ποσού 49.500.000 ευρώ, καθιστώντας το ληξιπρόθεσμο και άμεσα απαιτητό. Επιπρόσθετα, η Εταιρεία παρουσιάζει επί σειρά ετών ζημιογόνα αποτελέσματα, τα ίδια κεφάλαια είναι λιγότερα από το ήμισυ του μετοχικού κεφαλαίου και η συνολική αξία των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της την 30 Ιουνίου 2018 υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών της στοιχείων. Ως εκ τούτου η παραδοχή της συνεχιζόμενης δραστηριότητας δεν είναι κατάλληλη. Παρά ταύτα η εταιρεία έχει καταρτίσει τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις θεωρώντας κατάλληλη την παραδοχή αυτή».

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται, επίσης, πως «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις απομείωσης των ενσώματων ακινητοποιήσεων της Εταιρείας ποσού 52.610.000 ευρώ λόγω των αρνητικών γενικότερων οικονομικών συνθηκών και της αβεβαιότητας επίτευξης της επιδιωκόμενης αναδιάρθρωσης του ομολογιακού δανείου, ωστόσο η Εταιρεία δεν έχει πραγματοποιήσει έλεγχο απομείωσης».

Στους λόγους για αρνητική γνώμη προστίθεται και το γεγονός πως δεν έχουν γίνει προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, καθώς και πως οι τέσσερις τελευταίες χρήσεις δεν έχουν ελεγχθεί από τις φορολογικές αρχές.

Η «Καραΐσκάκη ΑΕ» παρουσίασε στην τελευταία χρήση έσοδα 3.900.000 ευρώ από 3.650.000, ενώ οι ζημιές προσέγγισαν τα 2.000.000 ευρώ.