Δικαιώνει τις τράπεζες για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ο Άρειος Πάγος

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο δικαίωμα των δανειοληπτών να ζητήσουν τον επανακαθορισμό των δόσεων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ρεπορτάζ της «Καθημερινής», φαίνεται ότι η απόφαση υιοθετεί την άποψη των τραπεζών και αφαιρεί το δικαίωμα των δανειοληπτών να ζητήσουν τον επανακαθορισμό των δόσεων τους στην αρχική ισοτιμία ελβετικού φράγκου και ευρώ.

Η απόφαση της Ολομέλειας είναι καθοριστική για την τύχη της συλλογικής αγωγής που θα συζητηθεί επίσης στην Ολομέλεια στις 20 Μαΐου, από την οποία θα κριθεί συνολικά το θέμα της καταχρηστικότητας των όρων των επίμαχων συμβάσεων.

Η υπόθεση αφορά 70.000 περίπου δανειολήπτες, που έχουν λάβει δάνεια αξίας άνω των 7 δισ. ευρώ. Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν κυριαρχήσει την περίοδο 2006 – 2009, όταν η ισοτιμία ευρώ/ελβετικού ήταν ανοδική και συγκεκριμένα μεταξύ 1,55 – 1,65.

Μέχρι σήμερα πολλά πρωτοδικεία και εφετεία στη χώρα έχουν εκδώσει αποφάσεις αναστολής και αναμένουν τι θα κρίνει η Ολομέλεια για να βγάλουν την οριστική απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για υποθέσεις ανακοπών κατά αναγκαστικών εκτελέσεων των τραπεζών σε βάρος της περιουσίας των δανειοληπτών.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο έχει εκδώσει διαδοχικές αποφάσεις που αναγνωρίζει το δικαίωμα κρίσης των τοπικών δικαστηρίων.