Το μυστήριο των αδιάθετων 658 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού

Ποσό ύψους 658 εκατ. ευρώ παραμένει στα αδιάθετα του προϋπολογισμού, το οποίο αρχικώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είχε συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, κατά το έτος 2019, των εφάπαξ χρηματικών ποσών για τα ειδικά μισθολόγια. Ωστόσο, το ποσό που χρειάστηκε η κυβέρνηση ανήλθε στα 324 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να απομένουν επιπλέον 658 εκατ. ευρώ (η συνολική πίστωση ήταν της τάξεως των 982 εκατ. ευρώ), για τα οποία μάλιστα η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεσή της σημείωσε ότι είναι κάτι που γεννά υποψίες ενόψει των εθνικών εκλογών.

Πληροφορίες της Καθημερινής  αναφέρουν ότι το μυστήριο των αδιάθετων πιστώσεων του προϋπολογισμού ενδεχομένως να επιλυθεί άμεσα ή τουλάχιστον λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές με την πληρωμή των αναδρομικών που διεκδικούν 610.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι διεκδικούν 700 εκατ. ευρώ από τα αναδρομικά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας. Κατά τύχη, το «παρκαρισμένο» ποσό στον προϋπολογισμό είναι πολύ κοντά σε αυτά που διεκδικούν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, τα έσοδα παρουσιάζουν ανέλπιστη άνοδο ύψους 236 εκατ. ευρώ και μένει να διαπιστωθεί στα αναλυτικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες ποιοι είναι οι κωδικοί που έφεραν τις αυξημένες εισπράξεις.

Από τη μία, το «μαξιλάρι» των 658 εκατ. ευρώ και οι υπερεισπράξεις στα έσοδα δημιουργούν πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 823 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η κυβέρνηση προέβλεπε για το προαναφερθέν διάστημα πρωτογενές έλλειμμα 196 εκατ. ευρώ.