Forbes: Ποιοι είναι οι 4 Έλληνες στην λίστα των πλουσιότερων του κόσμου

Στα 9,3 δισ. δολάρια φτάνει αθροιστικά η συνολική περιουσία των τεσσάρων Ελλήνων που είναι φέτος στη λίστα του Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο.

Οι Φίλιππος Νιάρχος, Σπύρος Λάτσης, Αριστοτέλης Μυστακίδης και Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι και φέτος οι τέσσερις Ελληνες που έχουν συμπεριληφθεί στην εν λόγω λίστα. Υπήρξε όμως αλλαγή σε ό,τι αφορά το ποιος βρέθηκε στην ελληνική «κορυφή», σε σύγκριση με το 2018.

Πλουσιότερος Ελληνας, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes για το 2019, είναι ο Φίλιππος Νιάρχος, που βρίσκεται στη θέση 804 της λίστας, με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια.

Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι ο μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου και κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του. Θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Βίνσεντ βαν Γκογκ, σημειώνει το Forbes, ενώ περιλαμβάνει και τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο «Yo, Picasso». Από τη στιγμή που απέκτησε τη συλλογή, ο Φίλιππος Νιάρχος πρόσθεσε σε αυτή κι άλλα έργα, μεταξύ άλλων του Άντι Γουόρχολ και του Μαουρίτσιο Κατελάν.

Ο δεύτερος πλουσιότερος Ελληνας είναι πλέον ο Σπύρος Λάτσης- αφού τον πέρασε ο Φίλιππος Νιάρχος. Βρίσκεται στη θέση 838 της λίστας με περιουσία 2,7 δισ. δολάρια.

Ο Σπύρος Λάτσης διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειας μετά τον θάνατο του πατέρα του, Γιάννη Λάτση, το 2003. Η οικογένεια ασχολείται ακόμη με τα ναυτιλιακά, μέσω της Latsco Shipping, αλλά έχει επενδύσει και στον τραπεζικό τομέα, σε ακίνητα και πετρέλαια, καθώς διαθέτουν ποσοστό στα Ελληνικά Πετρέλαια, στη Lamda Development και στην EFG International, σημειώνει το Forbes.

Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι στη θέση 1.116 της λίστας του Forbes, με περιουσία 2,1 δισ. δολάρια. Μέχρι τα τέλη του 2018 ήταν επικεφαλής του κολοσσού μεταλλευμάτων Glencore. Έχει ελληνική και βρετανική υπηκοότητα, ενώ έγινε δισεκατομμυριούχος όταν η Glencore μπήκε στο χρηματιστήριο.

Τέλος, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι στη θέση 1.349 της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους στον κόσμο, με περιουσία 1,7 δισ. δολάρια. Είναι συνιδρυτής της Motor Oil, ενώ η οικογένεια έχει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις στη ναυτιλία και τον τραπεζικό τομέα.