Θρίλερ με την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ - Έκθεση δυσαρέσκειας και τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες

«Παρά την πρόοδο σε ορισμένους τομείς, η Αθήνα πρέπει να επιταχύνει την ολοκλήρωση των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων μέχρι το Εurogroup στις 11 Μαρτίου, αλλιώς θα είναι δύσκολο να λάβει το πράσινο φως από τους υπουργούς Οικονομικών για την εκταμίευση ενός δισ. ευρώ».

Αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να στείλουν οι Βρυξέλλες, με τη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση της Επιτροπής που θα δημοσιευθεί σήμερα.

Η έκθεση, σύμφωνα με ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες για την Καθημερινή  θα τονίζει ότι, παρά την πρόοδο σε ορισμένους τομείς, η Αθήνα πρέπει να επιταχύνει την ολοκλήρωση των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων μέχρι το Εurogroup στις 11 Μαρτίου, αλλιώς θα είναι δύσκολο να λάβει το πράσινο φως από τους υπουργούς για το ενα δισ. ευρώ.

Ομως η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, ακόμα και μέχρι την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών,  χαρακτηρίζεται πάρα πολύ δύσκολη, με Eυρωπαίο αξιωματούχο να λέει στην «Κ», πως «το πιο πιθανό είναι η ελληνική κυβέρνηση να μην προλάβει ούτε το Εurogroup του Μαρτίου για να τα έχει ολοκληρώσει όλα».

Τα προβλήματα

Βασικό «αγκάθι» παραμένει το πλαίσιο νόμου προστασίας της α΄ κατοικίας, για το οποίο οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται χωρίς να έχει προκύψει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές. Το πρόβλημα που συνεχίζουν να εντοπίζουν οι θεσμοί είναι ότι το πλαίσιο νόμου, όπως είναι μέχρι στιγμής διαμορφωμένο, ενισχύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και δεν αναμένεται να μειώσει τα κόκκινα δάνεια.

Διαφωνία για τα επαγγελματικά δάνεια

Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη και η εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών είναι από τις πλέον βασικές προτεραιότητες όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχει τον πρώτο λόγο στο θέμα αυτό, αλλά και των υπόλοιπων θεσμών. Τα δύο βασικά σημεία που δημιουργούν πρόβλημα στους θεσμούς είναι, πρώτον, ότι ο νόμος επεκτείνεται και σε επαγγελματικά δάνεια τα οποία έχουν προσημειώσει την πρώτη κατοικία τους και όχι μόνο σε φυσικά πρόσωπα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα με τον νόμο Κατσέλη. Δεύτερον, ο νόμος, που ακόμα βρίσκεται υπό συζήτηση, έχει ιδιαίτερα διευρυμένα κριτήρια και κυρίως το κριτήριο για την αξία της πρώτης κατοικίας που θα μπορεί να υπάγεται στην προστασία, ύψους μέχρι 250.000 ευρώ, ένα αρκετά υψηλό ποσό, όπως λένε.

Συγχρόνως, καθυστερήσεις εντοπίζονται και στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις, και κυρίως στη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού στην οποία παρατηρείται χρονοτριβή.

Το «ευρωπαϊκό εξάμηνο»

Αύριο επίσης αναμένεται και η έκθεση της Επιτροπής για το ευρωπαϊκό εξάμηνο, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα πρώτη φορά μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Το ευρωπαϊκό εξάμηνο, που θεσπίστηκε το 2010, έχει σκοπό την παρακολούθηση των οικονομιών όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης με λεπτομερή ανάλυση των δημοσιονομικών, μακροοικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κάθε χώρας, με βάση τις οποίες γίνονται ξεχωριστές συστάσεις για κάθε ένα μέλος. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ούτε αυτή η έκθεση αναμένεται να είναι θετική.

Εξάλλου, δεν είναι κρυφό ότι το κλίμα ως προς την Ελλάδα έχει αρχίσει να βαραίνει τελευταία, καθώς οι πρόσφατες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δίνουν προεκλογικό άρωμα στις μεταρρυθμίσεις που επιλέγει να υλοποιήσει η Αθήνα.

Αντιδράσεις για τον κατώτατο μισθό

Πρώτον, η απόφαση να προχωρήσει με την επέκταση του χαμηλού ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά, χωρίς την έγκριση του Εurogroup, ενόχλησε ιδιαίτερα, παρά το μικρό δημοσιονομικό κόστος του μέτρου. Και, δεύτερον, η απόφαση για την αύξηση του βασικού μισθού κατά 11% – ένα ποσοστό μεγαλύτερο ακόμα και από αυτό που πρότειναν οι Ελληνες εμπειρογνώμονες.

Τα δύο παραπάνω σημεία, η αρνητική έκθεση του ευρωπαϊκού εξαμήνου και οι καθυστερήσεις που θα σημειωθούν στη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση, είναι δυνατά «καμπανάκια» για την «ιδιαίτερα αρνητική», όπως λένε, κατεύθυνση που παίρνει η ελληνική οικονομία.