Σύντομο ανέκδοτο: Ο Αλμούνια θα ελέγχει τις τράπεζες!

Yπήρξε ένας από τους μοιραίους ανθρώπους για την Ελλάδα και θεωρείται εν πολλοίς συνυπεύθυνος για τη χρεοκοπία της.

O Χοακίν Αλμούνια, ως επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, επί διακυβέρνησης Καραμανλή και υπουργίας Αλογοσκούφη, δεν… κατάλαβε τίποτα για το έλλειμμα, έκανε τα στραβά μάτια στη «δημοσιονομική απογραφή».

Ούτε καν τον Φεβρουάριο του 2010 δεν έβλεπε κανέναν κίνδυνο, δεν επεδίωξε να απευθύνει καμία προειδοποίηση για το επερχόμενο κραχ και τη συνακόλουθη -λίγους μήνες μετά- ένταξη της χώρας στα Μνημόνια.

Η είδηση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) διόρισε αυτόν τον άνθρωπο ως τον «ανεξάρτητο αξιολογητή» για την Ελλάδα, μόνο ως ειρωνία μπορεί να εκλειφθεί.

«Who is who»

Ο Χοακίν Αλμούνια ανέλαβε το νευραλγικό πόστο του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων τον Απρίλιο του 2004, δηλαδή λίγο μετά από την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή.

Συνέδεσε το όνομα του με την περιβόητη «δημοσιονομική απογραφή» του Αλογοσκούφη, όταν η Ελλάδα βίωσε την εμπειρία της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Αν και υποτίθεται σε αυτήν την περίοδο είχε την ευχέρεια,  ως αρμόδιος Επίτροπος να βάλει βαθιά το νυστέρι στα καρκινώματα της ελληνικής οικονομίας, ανέχθηκε τις «γκρίζες» ζώνες κυρίως στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και τις περιβόητες «άσπρες τρύπες», που διαμόρφωναν κατά το δοκούν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα στον Προϋπολογισμό, μακριά φυσικά από την πραγματικότητα.

Παρέμεινε στη θέση του ως το Φεβρουάριο του 2010, δηλαδή μόλις είχε φανεί η άκρη του τούνελ για την Ελλάδα και στο μεσοδιάστημα δεν μπορεί να βρει κανείς την παραμικρή σύσταση ή αναφορά του σε κινδύνους, που μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα στα βράχια.

Σύσταση!

Το Μάρτιο του 2009 «πρόλαβε», ωστόσο να συνυπογράψει τη… σύσταση της Κομισιόν προς την Ελλάδα για διόρθωση του ελλείμματος του 2007, που αποτυπώθηκε σε δεύτερο χρόνο, προβλέποντας ότι το πρωτογενές έλλειμμα του 2009 και του 2010 θα επιδεινωθεί κατά 0,25% και 0,5%, αντιστοίχως, φτάνοντας στο… 4,25%. Για να μη συμβεί, μάλιστα, αυτό, η ελληνική κυβέρνηση καλούνταν σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής τουλάχιστον 1,25% του ΑΕΠ. Φυσικά αυτές οι προβλέψεις αυτές αποδείχθηκαν παντελώς άκυρες, αποδεικνύοντας πόσο επιδερμική ήταν εποπτεία της Κομισιόν στην Ελλάδα.

Ως… ανταμοιβή της προσφοράς του στη μεγαλύτερη χρεοκοπία χώρας εντός Νομισματικής Ένωσης, ο Αλμούνια ανέλαβε αμέσως το χαρτοφυλάκιο της Ανταγωνιστικότητας. Η… παρεμβατικότητα του τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, αποτυπώθηκε στους πτωτικούς δείκτες του ΑΕΠ και στη μεγαλύτερη κρίση, στην οποία έβαλαν το χεράκι τους κι άλλοι, όπως ο ανεκδιήγητος πρώην Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζ.Κ. Τρισέ, που αύξησε τα επιτόκια εν μέσω ύφεσης, για να ανακόψει τον… πληθωρισμό.

Αυτόν τον άνθρωπο, σπεύδει να… ανταμείψει για τις υπηρεσίες του, σήμερα, ο ESM.

Εγκώμια

Ο πρώην επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, διορίστηκε ως «ανεξάρτητος αξιολογητής υψηλού επιπέδου» ώστε με την υποστήριξη μιας ομάδας του ESM αλλά και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, να αξιολογήσει το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα από τον Μηχανισμό.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM και πρόεδρος του Eurogroup, Mάριο Σεντένο αποθέωσε τον Αλμούνια λέγοντας πως «έχει το σωστό σύνολο δεξιοτήτων και εμπειρίας για να φέρει εις πέρας αυτό το έργο και να κάνει μία αξιόπιστη και ανεξάρτητη αξιολόγηση» ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι «η εκτεταμένη εμπειρία και η γνώση του στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της έρευνας οικονομικής πολιτικής, καθώς και στις υποθέσεις της ΕΕ, θα διασφαλίσουν την πληρότητα, την αξιοπιστία και την αμερόληπτη αξιολόγηση της διαδικασίας».

πηγή: iefimerida.gr