Ρύθμιση 100 δόσεων και για οφειλές προς τους Δήμους

Την έγκριση των Θεσμών για  ρύθμιση των οφειλών προς του Δήμους αναμένει το οικονομικό επιτελείο ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να εξοφλήσουν σε 100 δόσεις χρέη από τέλη, φόρους, κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας, πρόστιμα, μισθώματα κ.ά.

Η ρύθμιση θα συνοδεύεται με διαγραφή έως και 100% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απαλλαγή από τις προσαυξήσεις.

Δυνατότητα υποβολής αίτησης θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης.

Οι δόσεις και η απαλλαγή από προσαυξήσεις

 Λιγότερες σε αριθμό δόσεις σημαίνουν μεγαλύτερη απαλλαγή από προσαυξήσεις.

Ειδικότερα, η διαγραφή των προσαυξήσεων υπολογίζεται σε ποσοστό:

α) 100% αν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ

β) 80% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 2 ώς 24 δόσεις

γ) 70% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 ώς 48 δόσεις

δ) 60% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 49 ώς 72 δόσεις

ε) 50% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 73 ώς 100 δόσεις.

Βέβαια, εάν ο οφειλέτης σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις, απαλλάσσεται από τις προσαυξήσεις του εναπομείναντος ποσού.

Η πρώτη δόση

Η πρώτη δόση (ή η εφάπαξ αποπληρωμή) πρέπει οπωσδήποτε να καταβληθεί εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Διαφορετικά, η αίτηση ακυρώνεται.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Καμία δόση πλην της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ.

Καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

Επιβάρυνση για την καθυστέρηση

Η καθυστέρηση της δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επόμενη ημέρα που όφειλε να καταβληθεί.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και χρέη ήδη ρυθμισμένα, εάν ο οφειλέτης κρίνει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πιο συμφέρουσα.

Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναγκαστική εκτέλεση να αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις προωθούμενες διατάξεις.