Διαφωνία τραπεζών - κυβέρνησης για όσους έχoυν ήδη ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη

Διχάζει τράπεζες και κυβέρνηση το θέμα της υποχρεωτικής ένταξης στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας, των αιτήσεων που εκκρεμούν στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει παράλληλο δικαίωμα, χωρίς η μία διαδικασία να ακυρώνει την άλλη.

Η θέση αυτή, σύμφωνα μς ρεπορτάζ της Καθημερινής συναντά την αντίδραση των τραπεζών που θεωρούν ότι ο νόμος Κατσέλη συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό στρατηγικών κακοπληρωτών –σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι το 20% όσων έχουν κάνει αίτηση– και η υποχρεωτική ένταξη στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα επιτρέψει την «αποκάλυψή» τους και τον αποκλεισμό τους από το καθεστώς της προστασίας.

Ο αριθμός των αιτήσεωνγια ένταξη στον νόμο Κατσέλη ξεπερνά πλέον τις 135.000 –σε αυτό το ύψος είχαν διαμορφωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2018, αλλά η υποβολή αιτήσεων συνεχίζεται και το πρώτο δίμηνο του έτους.

Εξοβελισμός

Σύμφωνα με την άποψη των τραπεζών, ο προέλεγχος αυτών των περιπτώσεων θα πρέπει να γίνει με βάση τα παλιά κριτήρια του νόμου Κατσέλη, αλλά σε κάθε περίπτωση να οδηγήσει στον εξοβελισμό τους από την προστασία, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν τα πληρούν.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών προτάσσουν την άποψη ότι η απώλεια της προστασίας δεν μπορεί να υπερισχύσει, όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες, για όσους έχουν κάνει αίτηση στο δικαστήριο και έχουν πάρει και ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Το θέμα που εμφανίζεται να έχει νομικές διαστάσεις αποτελεί θέμα ουσίας για τις τράπεζες, που θεωρούν ότι θα πρέπει να βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος προκειμένου να ξεκαθαρίσει το στοκ των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.

Παρά τη διάσταση απόψεων που υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει την πρόταση νόμου στους θεσμούς, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αξία της ακίνητης περιουσίας που θα προστατεύεται και διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ.

Τα κριτήρια

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από το ύψος της πρώτης κατοικίας, επιπλέον κριτήρια είναι:

1. Το ύψος των δανείων, δηλαδή το υπόλοιπο της οφειλής, όπως διαμορφώνεται σήμερα μαζί με τους τόκους, να μην ξεπερνάει τις 130.000 ευρώ.

2. Οι καταθέσεις που έχει ο οφειλέτης να μην είναι πάνω από το 50% της οφειλής του.

3. Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει να μην υπερβαίνει το 200% της οφειλής του.

4. Το εισόδημά του να μην ξεπερνάει τις 12.500 ευρώ, όταν πρόκειται για μονομελή οικογένεια και τις 21.000 ευρώ όταν πρόκειται για ζευγάρι, όριο που προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, έως τρία.

Οποιος πληροί τα παραπάνω κριτήρια θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του με βάση συγκεκριμένους όρους (διάρκεια αποπληρωμής έως 25 χρόνια και επιτόκιο euribor + 2%). Η ρύθμιση μπορεί να περιλαμβάνει «κούρεμα» της οφειλής σε περίπτωση που το υπόλοιπο του δανείου είναι μεγαλύτερο από το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και επιδότηση από το κράτος.

Οσοι δεν αποδεχθούν τη ρύθμιση που θα προτείνει η τράπεζα θα μπορούν να καταφύγουν δικαστικά, καταβάλλοντας όμως το 30% της δόσης που ούτως ή άλλως θα κατέβαλλαν στην τράπεζα, αντί του 10% που υποχρεούνται να καταβάλλουν σήμερα. Να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό προϋποθέτει την αλλαγή του νόμου Κατσέλη πέραν του επίμαχου άρθρου 9 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θέμα που έχει τεθεί από την πλευρά των τραπεζών.

Αντίστροφη μέτρηση

Ο χρόνος πάντως για την εξεύρεση συνολικής λύσης μετράει αντίστροφα καθώς η παράταση που δόθηκε στον νόμο Κατσέλη εκπνέει στα τέλη Φεβρουαρίου και η ψήφιση του νόμου με ανοικτά ακόμη θέματα μεταξύ των δύο πλευρών θεωρείται δύσκολη. Εξίσου δύσκολη θεωρείται και η λειτουργία της πλατφόρμας έως την προγραμματισμένη ημερομηνία.