Μετα βίας φτάνουν τα 27.000 ευρώ τα δάνεια που δίνουν οι Τράπεζες - Τι λέει η Attica για τα 100 χιλιάρικα του Πολάκη

Σε 6.000 ευρώ άνευ εξασφαλίσεων και σε 27.000 ευρώ, στην περίπτωση που υπάρχει υποθήκη ακινήτου, κυμαίνεται το μέσο ύψος ενός καταναλωτικού δανείου. «Ακόμη και τα στεγαστικά, που ως δάνεια σκοπού έχουν υψηλότερα όρια στην Ελλάδα της κρίσης, μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τα 70.000 ευρώ», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζας που κλήθηκε να σχολιάσει τη… διευκόλυνση ύψους 100.000 ευρώ από την Attica Bank προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.

«Στα 10 χρόνια της κρίσης ουδέποτε χορηγήσαμε προσωπικό δάνειο τέτοιου ύψους» τόνισε στον Ελεύθερο Τύπο το στέλεχος, που σημείωσε ότι όταν ο ενδιαφερόμενος είναι πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο, τότε το αίτημα περνά από τα αρμόδια τμήματα της τράπεζας και δη σε υψηλότατο επίπεδο».

Τα… κενά

Την ίδια στιγμή, τραπεζικές πηγές εκφράζουν την απορία τους αναφορικά με το λόγο που κάποιος με υψηλά εισοδήματα, όπως αυτά του κ. Πολάκη, επιλέγει ως λύση τη λήψη καταναλωτικού δανείου. «Τα επιτόκια στην επίμαχη κατηγορία δανείων είναι από τα υψηλότερα στην αγορά. Ενδεικτικά, κυμαίνονται πέριξ του 6,50% έναντι από 3,80% έως 4,20% στα στεγαστικά», σημειώνουν. Αξίζει να επισημανθεί πως, όπως έγραψε χθες ο «Ε.Τ.», ο αψύς αναπληρωτής υπουργός Υγείας βγάζει σήμερα από τη βουλευτική του ιδιότητα περίπου 75.000 ευρώ ετησίως, ενώ -κατά δήλωσή του- ως γιατρός κέρδιζε τα διπλάσια, ήτοι από 150.000 ευρώ έως 225.000 ευρώ. Τα επίμαχα ποσά, βέβαια, δεν αποτυπώνονται στο «πόθεν έσχες» του, αφού το 2012 δήλωσε 119.592 ευρώ, το 2013 μόλις 45.141 ευρώ, το 2014 54.436 ευρώ και το 2015, όταν είχε και βουλευτικό εισόδημα, δήλωσε 100.333 ευρώ.

«Άλλα λόγια»

Στην προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις γύρω από την εμπλοκή του ονόματός της σε ακόμη μία σκανδαλώδη χορήγηση -έχουν προηγηθεί αυτές προς τον εργολάβο, Χρήστο Καλογρίτσα, για τις οποίες, μάλιστα, ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις- η Τράπεζα Αττικής εξέδωσε μία ανακοίνωση… ναι μεν, αλλά. Ειδικότερα, αδυνατώντας να αντικρούσει την πράξη αυτή καθεαυτή, ήτοι τη χορήγηση προσωπικού δανείου, ύψους 100.000 ευρώ στον κ. Πολάκη, αρκέστηκε να επικαλεστεί το παιδαριώδες επιχείρημα «το ίδιο κάνουν όλοι».

«Αναφορικά με στοχοποιημένα δημοσιεύματα για δάνεια προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, η Attica Bank ενημερώνει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια (συνολικού ποσού 100.000 ευρώ) αφορούσαν σε δύο τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις. Η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της τράπεζας», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Η Attica Bank, κατά το έτος 2018 μέχρι και σήμερα, έχει χορηγήσει ικανό αριθμό και παρομοίου ύψους τέτοια δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, όπως, δε, προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές τράπεζες».

Πηγές από την Αττικής κάνουν λόγο στον «Ε.Τ.» για περίπου 12 – 13 παρόμοια δάνεια, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ωστόσο, τα επίμαχα ποσά είναι αναντίστοιχα του μεγέθους της.

 «Άδικη στοχοποίηση»

Οσον αφορά στις φήμες που θέλουν την τράπεζα να βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί, εμφανίζοντας τα λιγότερα διαθέσιμα μεταξύ των άλλων ομίλων, στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Από την ανάληψη της παρούσας διοίκησης η Attica Bank εξυγιαίνεται συνεχώς, έχοντας αυξήσει σημαντικά το ύψος των καταθέσεών της, μειώσει στο ελάχιστο το δανεισμό της από τον ELA, μειώσει σημαντικά το λειτουργικό της κόστος και επιτύχει, προ φόρμα, συνολικό δείκτη φερεγγυότητας 16,2% και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 35% (έναντι του μέσου όρου των λοιπών τραπεζών, που κυμαίνεται στο 40%)». Και καταλήγει: «Είναι, λοιπόν, άδικη η στοχοποίηση της Attica Bank, η οποία εξυγιασμένη μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας κατά το δυνατόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες, με όρους ελεύθερης αγοράς και στο μέτρο της τραπεζικής πρόνοιας».

«Καμία παρατυπία»

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN TV οι εποπτικές Αρχές της Τράπεζας της Ελλάδος δεν εντόπισαν καμία παρατυπία στην χορήγηση του δανείου προς τον  Παύλο Πολάκη.

Σύμφωνα με την ΤτΕ ο δανεισμός έγινε σύμφωνα με τους χρηματοπιστωτικούς κανόνες που τηρεί η Attica Bank.