Προστασία πρώτης κατοικίας: Γιατί η κυβέρνηση έκανε όπισθεν ολοταχώς

Η αιφνίδια αναθέρμανση της συζήτησης περί ενδεχόμενης ανακεφαλαιοποίησης και ειδικά η έκταση που πήρε στα ξένα μέσα ενημέρωσης ακόμα και με αναφορές περί bail in (κούρεμα καταθέσεων) προβλημάτισε αν όχι τρόμαξε την κυβέρνηση, η οποία αντιλήφθηκε ότι τα (πολιτικά) παιχνίδια με θέματα που «καίνε», μπορούν να έχουν άσχημη εξέλιξη.

Έτσι, στην χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου με τους τραπεζίτες, για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, διαφάνηκε η διάθεση να βρεθεί κοινή συνισταμένη

Και οι δύο πλευρές, με σχεδόν ταυτόσημες διαρροές, διαβεβαίωσαν ότι το κλίμα στην συνάντηση -με την παρουσία και του πρωθυπουργού- ήταν καλό κι ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέας παράτασης του ισχύοντος πλαισίου για την α’ κατοικία.

Για να μείνει, ωστόσο, ζωντανή η διαβούλευση, η κυβέρνηση υποχώρησε από τις θέσεις της.

Κατέβηκε ο πήχυς

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας ως 50.000 ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 160.000 νοικοκυριά και το «βάρος» τους ανέρχεται σε 3,9 δις ευρώ, ενώ από 50.000 ως 100.000 ευρώ, αντιστοιχούν σε 64.000 νοικοκυριά και το «βάρος» τους υπολογίζεται σε 5 δις ευρώ. Συνεπώς, επί συνόλου 13,5 δις τέτοιων «κόκκινων» δανείων, τα 9 δις αφορούν σε ακίνητα ως 100.000 ευρώ.

Όσον αφορά, δε, στα επαγγελματικά δάνεια, με προσημείωση κύριας κατοικίας ως 50.000 ευρώ, αντιστοιχούν σε 28.000 επιτηδευματίες, με «βάρος» 683 εκατ. ευρώ, ενώ ακίνητα 50.000 ως 100.000 ευρώ αντιστοιχούν σε 11.000 οφειλέτες, με «βάρος» που υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Να τονιστεί ότι  οι τράπεζες δείχνουν διάθεση να αποδεχθούν τη διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας και στα μικρά επαγγελματικά δάνεια, που έχουν προσημείωση κύριας κατοικίας.

Πρόκειται για ένα από τα αιτήματα της κυβέρνησης, που «σηκώθηκε» πολύ δημοσίως κι έτσι εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην επικοινωνιακή διαχείριση της σημαντικής μείωσης των ορίων προστασίας.

Στο συρτάρι μένει,  η κυβερνητική γραμμή για οριζόντιου τύπου ρυθμίσεις, δηλαδή για ρυθμίσεις τυποποιημένες, που θα «κουμπώνουν» με όλους τους αιτούμενους προστασίας και διακανονισμού δανείων.

Τέλος, τα εισοδηματικά όρια προσαρμόζονται στα όρια των εύλογων δαπανών διαβίωσης, δηλαδή στις περίπου 21.000 ευρώ και απ’ ότι φαίνεται θα ταυτιστούν με τα κριτήρια κρατικής επιδότησης της δόσης