Προστασία πρώτης κατοικίας: Τα «βρίσκουν» στα... 120.000 ευρώ τράπεζες-κυβέρνηση

Σε καλό κλίμα και με διαφαινόμενη σύγκλιση απόψεων ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, για την προστασία της πρώτης κατοικίας και εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται  να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Επικρατέστερο σενάριο για την επίτευξη συμφωνίας ως προς το όριο προστασίας της α’ κατοικίας, είναι ότι αυτό θα κυμαίνεται μεταξύ των 120.000 και 130.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, με τη μικρότερη τιμή εκ των δύο να συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες.

Στη σύσκεψη, πέραν του πρωθυπουργού, μετείχαν  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Από την πλευρά των τραπεζών στη σύσκεψη συμμετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι  των τεσσάρων συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (Φ. Καραβίας Eurobank, X. Μεγάλου Πειραιώς, Π. Μυλωνάς ΕΤΕ, Β. Ψάλτης Alpha Bank), καθώς επίσης και ο αν. διευθύνων σύμβουλος, Troubled Assets Group της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης, ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης.

Ικανοποίηση

Τραπεζικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίηση τους για την πρόοδο και την σύγκλιση απόψεων που σημειώθηκε στην σύσκεψη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι ο νέος νόμος θα ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Καθημερινή υπήρξε σύγκλιση των δυο πλευρών με στόχο το νέο θεσμικό πλαίσιο να παρέχει ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα κατάχρησής του από στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή τους δανειολήπτες εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους αλλά δεν το κάνουν, αυξάνοντας το μεγάλο ζήτημα των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εις βάρος και όσων πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.