120 δόσεις: Τα δίνουν...όλα - Και οφειλές του 2018 στην ρύθμιση

Η ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο και τα…δίνει όλα. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ, με απλά βήματα και το πάτημα ενός κουμπιού ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες και «εγκλωβισμένοι» λόγω οφειλών μελλοντικών συνταξιούχων θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους  από το 2020 έως και το 2018.

Το υπουγείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, αποφάσισε στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με – έως- 120 δόσεις, να ενταχθούν και οι εκκρεμότητες των ασφαλισμένων που δημιουργήθηκαν το περασμένο έτος.

Η ρύθμιση αφορά  550.000 ελεύθερους επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες που έχουν συνολικές οφειλές 16 δισ. ευρώ από τα προηγούμενα χρόνια. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται και περίπου 80.000 εγκλωβισμένοι ασφαλισμένοι, που έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν, αλλά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών.

Η δυνατότητα ένταξης στην διαδικασία θα είναι περιορισμένης διάρκειας λίγων μηνών,  και το «κούρεμα» των χρεών θα φτάνει ακόμη και το 70%.

Επίσης για τις οφειλές από το 2002 έως και το 2016, θα δοθεί και η δυνατότητα επανυπολογισμού, ώστε να υπάρχει διπλό «κούρεμα», και της κύριας οφειλής παράλληλα με τις προσαυξήσεις.

Μικρότερη σύνταξη

Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η συναίνεση του οφειλέτη, καθώς η μείωση της οφειλής οδηγεί και σε αντίστοιχο περιορισμό της μελλοντικής σύνταξης. Η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται χωρίς εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια.

Ο ανώτατος αριθμός των δόσεων θα είναι 120, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους ως κατώτερη δόση ορίζονται τα 50 ευρώ τον μήνα.

Ειδικά για τους αγρότες, το όριο της δόσης αναμένεται να «κλειδώσει» στα 30 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο της ρύθμισης, οι αγρότες δεν θα μπορούν να επανυπολογίσουν τις οφειλές τους καθώς κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών πολλοί ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ δεν κατέβαλλαν για κάποια χρόνια εισφορές, ενώ για κάποια άλλα οι εισφορές ήταν πολύ χαμηλές.

Ευνοική και η δυσκολία επανακαθορισμού οφειλών

Δυσκολίες στον επανακαθορισμό των οφειλών ενδέχεται να αφήσουν εκτός επανυπολογισμού και τα χρέη των επιστημόνων που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων.

Για τους περίπου 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές προς το πρώην ΟΑΕΕ, ο επανυπολογισμός της βασικής οφειλής θα γίνεται για τη 15ετία 2002-2016 με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα που δήλωνε ο οφειλέτης την επίμαχη περίοδο (με ποσοστιαίες εισφορές για σύνταξη ΕΦΚΑ και υγεία ΕΟΠΥΥ).

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της οφειλής κατά τη συγκεκριμένη περίοδο ακόμη και πάνω από 50%. Η επιλογή του 2002 ως χρονολογία έναρξης του επανυπολογισμού έγινε γιατί για το προηγούμενο διάστημα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στην ΑΑΔΕ ως προς το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών. Για οφειλές άλλωστε από το 2017 και μετά, δεν απαιτείται επανυπολογισμός, γιατί ήδη εφαρμόζεται ο νόμος Κατρούγκαλου.

Ο επανυπολογισμός των προσαυξήσεων θα είναι για το σύνολο των οφειλών, παλαιών και νέων, με το «κούρεμα» να είναι της τάξης του 85%.

Σύμφωνα μάλιστα, με τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, η συνολική μείωση θα φτάνει το 70% ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τις προσαυξήσεις.