Folli Follie: Ολοταχώς προς την κατάρρευση αλλά δεν...ενοχλούνται οι Κουτσολιούτσοι

Πεπεισμένοι ότι εμπαίζονται από τη σκιώδη διοίκηση Κουτσολιούτσου είναι οι ομολογιούχοι πιστωτές της Folli Follie οι οποίο αρνούνται να συναντηθούν με τους εκπροσώπους της εταιρείας κάνοντας το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας να κρέμεται από μία κλωστή.  Αντιθέτως πραγματοποιούν επαφές με τους νομικούς τους συμβούλους επεξεργαζόμενοι δύο σενάρια: είτε την προσπάθεια διορισμού προσωρινής διοίκησης και νέας επιτροπής ελέγχου, είτε μια επιταχυνόμενη διαδικασία ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας προς είσπραξη των απαιτήσεών τους.

Στην απόφαση εγκατάλειψης του σχεδίου εξυγίανσης οδήγησε η «παρελκυστική τακτική της οικογενείας Κουτσολιούτσου, η οποία μοιάζει να επιχειρεί με κρυφή ατζέντα να τακτοποιήσει κατά το δυνατόν τα του οίκου της και να προστατευτεί νομικά από τα χειρότερα και όχι να βοηθήσει στην εξυγίανση της εταιρείας», αναφέρει στην «Καθημερινή» έγκριτος νομικός του οποίου η γνωμοδότηση εζητήθη από τους πιστωτές.

Ολοταχώς προς την κατάρρευση

Εξάλλου, όσο ο χρόνος περνάει και οι ξένες μάρκες φεύγουν από το χαρτοφυλάκιο της Folli Follie και τα οικονομικά προβλήματα χειροτερεύουν, τόσο περιορίζεται η αξία της επιχείρησης. Ειδικότερα, εκτιμάται πως η εταιρεία έχει διαβεί το σημείο της μη επιστροφής και οδεύει ολοταχώς προς την κατάρρευση. Κάτι το οποίο δεν φαίνεται, όπως λένε οι πιστωτές, να ενοχλεί την οικογένεια Κουτσολιούτσου, γεγονός που ενισχύει την καχυποψία τους «για δόλια τακτική, κρυφή ατζέντα και προσπάθεια συγκάλυψης πεπραγμένων».

Περισσότερα στοιχεία ίσως προκύψουν και επ’ αυτού από το πόρισμα που αναμένεται να κοινοποιήσει η PWC στην εταιρεία καθώς, εκτός απροόπτου, ο ελεγκτικός οίκος εκτιμάται πως θα αρνηθεί να δώσει πιστοποιητικό ελέγχου απαριθμώντας τους λόγους. Ετσι, το σχέδιο που ήθελε τους πιστωτές να βάζουν επιπλέον κεφάλαιο για να πουλήσουν αργότερα όλη την έκθεση σε τίμημα υψηλότερο από αυτό που θα εισέπρατταν από μια βίαιη ρευστοποίηση, είναι πλέον «νεκρό».

Επίσης, όπως καταμαρτυρούν και άλλες πηγές, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που υποτίθεται πρόκειται να πουληθούν για να διασφαλιστεί βραχυπρόθεσμα ρευστότητα, είναι είτε δεσμευμένα από την ελληνική δικαιοσύνη είτε διαχειριζόμενα υπό συνθήκες αδιαφάνειας. Αυτό ισχύει τόσο για το περιβόητο πλέον διαμέρισμα στο Χονγκ Κονγκ όσο και για το ελικόπτερο, αθροιστικής αξίας της τάξης των 16-20 εκατομμυρίων ευρώ.

«Καλομελετημένο σχέδιο»

Παράλληλα, οι όψιμες παραιτήσεις μελών της διοίκησης που είχαν διοριστεί εσχάτως, προεξάρχοντος του αναπληρωτή διευθύνοντος Νάσου Γεωργιάδη, που παρά την επιλογή τους από την οικογένεια των βασικών μετόχων είχαν καταφέρει να κερδίσουν τουλάχιστον συγκριτικά με άλλους την εμπιστοσύνη των πιστωτών, έχει επιδεινώσει τα πράγματα.

Μεταξύ των πιστωτών συζητείται πλέον ευρέως η υπόθεση πως «όλα όσα πράττει η ελεγχόμενη από τους βασικούς μετόχους διοίκηση όπως και οι ίδιοι είναι μέρος ενός προσεκτικά και από χρόνια καλομελετημένου σχεδίου προστασίας της οικογενείας». «Ολα είναι τόσο προσεκτικά στημένα από την αρχή, από τις εταιρείες στο εξωτερικό και το δίκαιο στο οποίο υπάγονται, έως τις παραιτήσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, αντίστοιχα, ώστε να μην μπορούν οι πιστωτές να επιβάλουν μια γρήγορη λύση διάσωσης ή έστω ρευστοποίησης της εταιρείας», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.