«Μάχη» στο ΣτΕ για τα κομμένα δώρα - επιδόματα - «Σώσαμε, όμως τον 12ο μισθό» είπε το Δημόσιο

Τα νομικά τους επιχειρήματα… διασταύρωσαν  σήμερα στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι δικηγόροι του Δημοσίου με τους δικηγόρους των δημοσίων υπαλλήλων σχετικά με την  τύχη των κομμένων δώρων και επιδομάτων

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν δικαιωθεί στα διοικητικά δικαστήρια επικαλέστηκαν μέσω των νομικών τους παραστατών την απόφαση του 6ου τμήματος του ΣτΕ, που είχε κρίνει αντισυνταγματική την ολοκληρωτική κατάργηση των δώρων το 2012.

Στο σκεπτικό των ανώτατων δικαστών που είχαν εκδόσει αυτή την απόφαση ενδεικτικά αναφέρεται ότι «με την επίμαχη διάταξη επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή των αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγομένων, ειδικότερα δε, θεσπίζεται πλέον με αυτήν, όχι περαιτέρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών».

Μάλιστα, οι προσφεύγοντες χαρακτήρισαν ύβρεις κατά του ελληνικού λαού την κατάργηση των δώρων, τα οποία -όπως είπαν χαρακτηριστικά- δεν καταργήθηκαν ούτε επί χούντας ούτε επί κατοχής.

Οι δικηγόροι του δημοσίου

Στον αντίποδα, οι δικηγόροι του Δημοσίου επιχειρηματολόγησαν υπέρ των περικοπών, οι οποίες, όπως σχολίασαν, έγιναν για να διασφαλιστούν οι άλλοι 12 μισθοί. Μάλιστα, διαβεβαίωσαν πως δεν τίθεται σε κίνδυνο το επίπεδο διαβίωσης των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς έχουν σταθερή εργασία και εισόδημα γεγονός που δεν συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης έκαναν λόγο για απόφαση με μεγάλο δημοσιονομικό αντίκτυπο ενώ οι δικηγόροι των δημοσίων υπαλλήλων απάντησαν πως το Δημόσιο υιοθετεί μια στάση απαράδεκτης καταστροφολογίας, καθώς το κόστος είναι πολύ μικρότερο…

Η απόφαση να αναμένεται να εκδοθεί στους επόμενους τέσσερις με πέντε μήνες