Δυσαρέσκεια στο EuroWorking Group για κατώτατο μισθό, μεταρρυθμίσεις και νόμο Κατσέλη

Μια πρώτη, σύντομη συζήτηση για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών στην Αθήνα που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του σημερινού EuroWorking Group, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης.

Oι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για τη μέχρι τώρα πορεία των μεταρριθμίσεων καθώς στη βάση της τελικής έκθεσης των θεσμών θα αποφασιστεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

Πηγές της Ευρωζώνης, αναφέρουν, ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή όλων των συμφωνημένων δράσεων, ωστόσο υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαρτίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση.

Οι εμπειρογνωμόνες του EWG επισήμαναν ακόμα ότι έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος για τα 16 προαπαιτούμενα, τα οποία μάλιστα είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Καθυστερήσεις έχουν καταγραφεί ειδικότερα στο νόμο Κατσέλη, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ταυτόχρονα, στη σημερινή συνεδρίαση αναφέρθηκε και η αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση των θεσμών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται αξιωματούχους που συμμετείχαν στη συζήτηση, η Ελλάδα οφείλει να κάνει περισσότερα μέχρι τη δημοσίευση της έκθεσης της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή εποπτεία στο τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποσπάσει το «πράσινο φως» για μια δόση ύψους περίπου ενός δις ευρώ.