2,5 δισ. άντλησε η Ελλάδα από τις αγορές - «Αλμυρό» το επιτόκιο

 Έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετες ομόλογο. Η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 3,6% και το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ.ευρω.

Το σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%. Στην όλη διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, κατατέθηκε πλήθος προσφορών, οι οποίες υπερκάλυψαν σχεδόν 4 φορες το δημοπρατούμενο ποσό, υπερβαίνοντας τα 10 δισ.ευρώ.

Πάντως με απόδοση που κυμαίνεται στο 3,7% με 3,8% διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά τα 5ετή ομόλογα της Βραζιλίας, Μεξικού και Αργεντινής. Οσον αφορά στην ευρωζώνη η Ιταλία για τα 5ετη ομολογα της πληρώνει επιτόκιο 1,57%, η Πορτογαλία 0,46% και η Ισπανία 0,2%.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου. Τα πενταετή ομόλογα θα είναι δικαιοδοσίας αγγλικού δικαίου.

Ένα χρόνο μετά

Η έξοδος στις αγοράς γίνεται σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκδοση του 7ετούς. Η προηγούμενη έκδοση 5ετούς έγινε το 2014 με επιτόκιο 4,95% και ακολούθησε μία ακόμα τον Ιούλιο του 2017 με επιτόκιο 4,62%. Η σύγκριση θα επιχειρηθεί από την κυβέρνηση να αναδειχθεί ως σημείο προόδου, αλλά το επιτόκιο είναι υψηλό.

Η έκδοση είναι σκόπιμα αρκετά προστατευμένη, αφού το ποσό που ζητάει το Δημόσιο να αντλήσει είναι σχετικά μικρό και έχει προηγηθεί μια πολύ σημαντική προεργασία. Γ

Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι, με τα χρήματα που θα αντληθούν από τη δημοπρασία, να αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014.