Έξοδος στις αγορές με έκδοση 5ετους ομολόγου

Την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση από την έκδοση του ομολόγου περιμένει ένα ποσό της τάξης 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί σήμερα 1,5 μονάδες βάσης στο 4,07%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο στόχος της νέας έκδοσης είναι διπλός: να υλοποιηθεί µε όσο το δυνατόν χαµηλότερο κόστος (ήδη την προηγούµενη εβδοµάδα το επιτόκιο του πενταετούς οµολόγου υποχωρούσε οριακά κάτω του 3% ) και να βελτιωθεί το προφίλ των επενδυτών που θα επενδύσουν ξανά στο ελληνικό χρέος.

Τι σηµαίνει αυτό πρακτικά; Οτι η αύξηση σε µικρό ή µεγάλο βαθµό των µακροπρόθεσµων επενδυτών (ασφαλιστικών ταµείων, τραπεζών κ.ά.) που θα µπουν στη νέα έκδοση θα είναι µια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την Αθήνα στη µακρά διαδικασία αποκατάστασης κανονικών συνθηκών στην ελληνική αγορά χρέους που φέρει πολλαπλά «τραύµατα» από την κρίση µε κορυφαίο ορόσηµο το κούρεµα µέσω του PSI.

Οπως είχε γράψει το «Εθνος», ο µηχανισµός είναι έτοιµος εδώ και πολλούς µήνες για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές, κάτι που ατύπως η κυβέρνηση θα επιθυµούσε να είχε γίνει ακόµη και στις αρχές Αυγούστου. Οµως, η αναταραχή στις αγορές το φθινόπωρο, µε κεντρικό τροφοδότη την Ιταλία, δεν άνοιξε το παράθυρο για µια έκδοση υψηλού συµβολικού χαρακτήρα, χρονικά κοντά στην έξοδο της χώρας.

Τις εξελίξεις επιτάχυνε και η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών