Απο... κόσκινο όσοι θα θέλουν να ενταχθούν στον επόμενο «Νόμο Κατσέλη»

Από κόσκινο θα περνά το περιουσιακό και τραπεζικό προφίλ, των κόκκινων δανειοληπτών, προκειμένου να ενταχθούν στο νέο «Νόμο Κατσέλη».  Σύμφωνα με την κοινή πλατφόρμα που έχουν ετοιμάσει οι τράπεζες, θα ερευνάται όχι μόνο το ύψος των καταθέσεων που ενδεχομένως έχει ο «κόκκινος» δανειολήπτης στο εσωτερικό, αλλά και οι κινήσεις για μεταφορά ποσών στο εξωτερικό.Στόχος είναι να μην υπάρχει «τρύπα» που θα μπορεί ένας κατά σύστημα κακοπληρωτής να τη χρησιμοποιήσει για να τύχει της προστασίας.

Παράλληλα,σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο ethnos.gr θα τεθούν συγκεκριμένα χρονικά όρια, για την υπαγωγή στον νόμο πριν από τη διενέργεια του πλειστηριασμού. Και αυτό επειδή οι δανειστές διαπίστωσαν -με βάση τα στοιχεία των τραπεζών- ότι πολλοί δανειολήπτες κατέθεταν αίτημα υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη την τελευταία στιγμή μπλοκάροντας έτσι τα μέτρααναγκαστικής εκτέλεσης.

Η τακτική αυτή σχολιάστηκε αρνητικά από τους θεσμούς και ζήτησαν η δυνατότητα αυτή να επιτρέπεται το λιγότερο 3 μήνες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του πλειστηριασμού.

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου

Κυβέρνηση, θεσμοί και τράπεζες συμφώνησαν ότι η προεργασία και η διαβούλευση για το νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα προσαρμόζει στα ελληνικά δεδομένα το κυπριακό μοντέλο «Εστία», θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Eκκρεμότητες

Τα θέματα που πρέπει να «κλειδώσουν» αφορούν την αξία προστασίας της πρώτης κατοικίας, το ποσοστό του «κουρέματος» και τα κριτήρια ένταξης στο νέο καθεστώς, που προβλέπει και επιδότηση της δόσης του «κόκκινου» στεγαστικού.

Το δεδομένο είναι ότι στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί κονδύλι 200 εκατ. ευρώ για την επιδότηση, και αυτό το ποσό θα καθορίσει την περίμετρο των δανείων που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο και πώς θα γίνεται το «κούρεμα» από την τράπεζα.

Το πρόγραμμα «Εστία» έχει ως βάση τη σχέση αξίας δανείου και υποκείμενου ακινήτου (loan to value). Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση που η αξία του δανείου είναι υψηλότερη από την τρέχουσα αξία του ακινήτου, η τράπεζα θα «κουρεύει» το υπερβάλλον ποσό, στη συνέχεια θα συμφωνεί με τον δανειολήπτη νέα ρύθμιση, η δόση της οποίας θα επιδοτείται κατά το 1/3 από το κράτος.

Τράπεζες και θεσμοί συμφωνούν η αξία προστασίας της πρώτης κατοικίας να περιοριστεί στις 100.000 ευρώ για τον άγαμο (από 180.000 ευρώ σήμερα) και να μην υπερβαίνει στις 120.000 με 130.000 ευρώ για 5μελή οικογένεια.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρηθούν τα υπάρχοντα όρια που φτάνουν μέχρι 280.000 ευρώ.

Α λα καρτ

Οι τράπεζες ζητούν δικαίωμα ένταξης στο νέο πλαίσιο να έχουν μόνο οι δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά πρώτης κατοικίας και το «κούρεμα» να γίνεται αλά καρτ, ανάλογα με το συνολικό περιουσιακό προφίλ του κάθε δανειολήπτη, και όχι οριζόντια που εισηγείται η κυβέρνηση. του κράτους»