Διεκδίκηση αναδρομικών για τα δώρα και από τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ

«Βόμβα» μεγατόνων φέρνει ανατροπές στα αναδρομικά για το 13ο και 14ο μισθό καθώς πέραν των δημοσίων υπαλλήλων, μπορούν να τα διεκδικήσουν και οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή όσοι υπηρετούν στις ΔΕΚΟ και λόγω του κουρέματος που επιβλήθηκε με το δεύτερο Μνημόνιο έχουν συνταγματικό δικαίωμα να ζητήσουν την πλήρη καταβολή των Δώρων ίσων με τις μικτές μηνιαίες αποδοχές που λάμβαναν, πριν μειωθούν στα 1.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελευθερου τύπου

Η γνωμοδότηση

Η γνωμοδότηση την οποία κοινοποίησε χθες η ΑΔΕΔΥ σε όλες τις Ομοσπονδίες-μέλη της, αναφέρει ότι οι αποφάσεις 2626-2635/2018 του Στ’ Τμήματος του ΣτΕ στις 17/12/2018, με τις οποίες κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργηση των Δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, αφορούν και στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και μάλιστα επισημαίνεται ότι η διεκδίκηση των αναδρομικών παραγράφεται μεν μετά από μια διετία, αλλά σε κάθε περίπτωση ανατρέχει από την 1/1/2013 και μετά.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ, το απώτατο όριο για να διεκδικήσουν διά της δικαστικής οδού οι δημόσιοι υπάλληλοι τα κομμένα Δώρα και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ τις διαφορές Δώρων πάνω από το πλαφόν των 1.000 ευρώ είναι με αγωγή κατά του Δημοσίου, εντός του τριμήνου που ακολουθεί μετά την απόφαση του Στ’ Τμήματος του ΣτΕ. Το τρίμηνο αυτό εκπνέει στα μέσα Μαρτίου 2019 και οι αγωγές θα πρέπει να ασκηθούν μέχρι τότε, ή ως τα τέλη Μαρτίου.

Μάλιστα, συστήνεται στις αγωγές αυτές ότι θα πρέπει να διεκδικηθούν, ανεξαρτήτως διετούς παραγραφής, όλα τα δώρα, όλων των ετών από 1-1-2013 και εφεξής.

Ωστόσο, το αν η απόφαση για τους εν ενεργεία εργαζόμενους στο Δημόσιο θα ισχύει αναδρομικά θα κριθεί από τη δίκη που θα γίνει στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Επανομοθέτηση

Όπως καταγράφει ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα» η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων των εορτών και του επιδόματος αδείας (τα 1000 ευρώ δηλαδή, 500+250+250)που έγινε με τον Νόμο 4093/12 κρίθηκε αντισυνταγματική.

Όπως, τονίζουν κύκλοι της ΑΔΕΔΥ, η κυβέρνηση οφείλει να επανανομοθετήσει άμεσα τα δώρα και να χορηγήσει τα αναδρομικά σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, όπως έκανε πρόσφατα με τους ένστολους, τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς.

Τέλος, η απόφαση για τους εν ενεγεία δημόσιους υπαλλήλους θα επηρεάσει και τους συνταξιούχους. Υπενθυμίζεται, ότι οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια πριν από την απόφαση του ΣτΕ, 10 Ιουνίου 2015, μπορούν να διεκδικήσουν ποσά από την 1η Ιανουαρίου 2012 και έως πέντε χρόνια, καθώς μετά προβλέπεται παραγραφή.